Blackstone investeert in Nederland (Tom Lassing)

Dit Amerikaanse bedrijf is een reus. Het bedrijf is zich ook in Nederland aan het nestelen. Of we daar blij mee moeten zijn is even de open vraag.
Als we naar de website van het bedrijf kijken, dan geeft Blackstone aan dat het in Nederland 3.200 banen heeft gecreƫerd en dat het meerdere bedrijven overgenomen heeft of er nauw mee samenwerkt. Ze zijn daarbij enorm groot in onroerend goed. Hun onroerend goed is volgens eigen zeggen van de hoogste kwaliteit.
In Duitsland, alwaar ze al veel langer zitten, hebben ze ondertussen een heel slechte naam gekregen. Daar staat het bedrijf bekend als opkoper van veel Oost-Duits onroerend goed dat ze slopen en vervangen door veel duurdere luxe appartementen.
De oorspronkelijke bewoners moeten daarom vertrekken en elders maar betaalbare woningen zien te vinden. Niet het pakkie aan van Blackstone.
In hun jacht naar eigen winst trekken ze daar een behoorlijke wissel op de samenleving.
Nederland kent een heel andere onroerend goed markt, maar het is bij Blackstone hoe dan ook zo dat hun winst boven alles gaat.
Het is niet zoals een woningcoƶperatie die ook een maatschappelijk doel heeft. Vooralsnog hebben ze in Nederland ‘slechts’ 1.800 huurwoningen. Ze gaan wel voor de luxe markt. Als ze dus ontwikkelen, dan is dat alleen voor het duurste segment. Daarbij hebben ze diepe zakken, dus als er bij een herontwikkeling in een stad een kans is, dan hebben ze er geen moeite mee van een volksbuurt een juppenwijk te maken. Het plebs moet dan maar vertrekken.