Comptrolled Opposition (Brecht Arnaert)

“Comptroller” is een oud Engels woord wat controleur betekent. Zo heette de Directeur van de Schatkist in Engeland de “Comptroller General of the Exchequer”. Dat was een zeer machtige positie, want het was die persoon die bepaalde hoe en wanneer de verschillende overheidsdepartementen hun geld kregen. De comptroller was de controleur van de rekeningen.
Dat heeft mij tot de volgende gedachte geïnspireerd: alle verdenkingen die men soms uit richting individuen die protesteren tegen het beleid, maar er eigenlijk heimelijk mee samen heulen – de zogenaamde “controlled opposition” – schieten te kort. Wij moeten ons niet uitputten in het uitzoeken of iemand “contropp” is. Het enige wat we moeten doen, is vragen, heel open, hoe de persoon in kwestie zijn geld verdient. Dat is geen onbetamelijke vraag. Dat is vragen hoe iemand bijdraagt aan de samenleving.
Blijkt dat men zijn geld verdient in wat overblijft van de vrije markt, uit eigen kracht, en zelfstandig, dan is de kans heel klein dat zo iemand met het systeem gaat meeheulen, want het systeem haat precies zulke mensen, en wil ze kapot. Doet ‘ie dat via subsidies of zware leningen, dan  … 
Lees verder