Huis door de inspectie (Tom Lassing)

In de VS verhuur is mijn huizen die leegkomen nu voortaan onder de Section 8 regels. Dat houdt in dat ik huurders accepteer die een Section 8 huursubsidie ontvangen.
Om dat te doen moet het huis door een strenge controle heen. Het moet voldoen aan alle eisen. Pas dan mag zo’n huis onder de regels van Section 8 verhuurd worden.
Dat is dus duur. Maar, er zijn ook voordelen.
Zo weet ik dat mijn manager ook écht goede huizen oplevert. De overheid is hier mijn onafhankelijke controleur. Ik werk immers op afstand.
De huur is onder Section 8 iets hoger dan op de vrije markt. De huurders zijn echter iets ‘slechter’.
Die mensen hebben die huursubsidie namelijk niet voor niets. Ze zijn niet in staat helemaal voor zichzelf te zorgen. In een land waar de overheid er trots op is dat ze klein is en weinig voor de mensen wil doen, zegt het wel wat als je huursubsidie van de overheid krijgt. Dan zit je wel diep in de zorgen.
Het zal dus vaker gebeuren dat een huis grondig verbouwd gaat worden door een huurder die daar geen bouwvakker voor aanneemt, maar gewoon zelf een bijl in de muur zet. Puur omdat het kan. Omdat hij of zij een stem hoorde dat het moest gebeuren, of omdat de ruzie met de ingebeelde ‘vriend’ uit de hand liep.
Of de overheid dan ook subsidie voor de verhuurder heeft moet nog maar blijken. Dat risico neem ik nu.
Gisteren kreeg ik bericht dat één van mijn huizen weer door de inspectie heen is. Een goede zaak. Er zit al een Section 8 huurder in. Tot nu toe gaat het prima.