Jon Steward fileerde Janet Yellen (Tom Lassing)

te laag loon

Jon Steward kreeg de kans om minister Yellen te interviewen. Die kans heeft hij voor de 100% gebruikt.
Ze dacht een paar simpele vragen te krijgen, maar in werkelijkheid bleek hij haar hele loopbaan onderste boven te halen. Haar bewering dat het allemaal kapitalisme was, werd door Jon Steward volledig ondersteboven geschoffeld. De manier waarop Amerikaanse ondernemingen nu winsten maken, heeft weinig met kapitalisme te maken.
Om een mooi voorbeeld te geven.
Walmart.
Het bedrijf maakt miljarden winst en de eigenaren behoren tot de rijkste Amerikanen. Medewerkers die er full time werken, komen niet rond. Die medewerkers moeten massaal bij de overheid voedselbonnen halen om rond te komen. Dat wil zeggen dat het bedrijf haar winsten privatiseert, maar haar kosten in feite publiek maakt. Immers zou het bedrijf haar medewerkers genoeg moeten betalen om rond te kunnen komen.
Nu moeten belastingbetalers in feite het inkomen voor de medewerkers van Walmart aanvullen. Dat terwijl het bedrijf winst genoeg maakt om mensen wel genoeg te betalen. Ze willen dat echter niet, want de aandeelhouders en de eigenaren/management willen meer, meer meer.
Gaat er nu wat veranderen?
Neen, maar hij heeft wel even het licht aangedaan…
Nu is de vraag hoeveel Amerikanen wakker geworden zijn en het licht zagen.