Kunnen we zonder Russische energie? (Tom Lassing)

Het antwoord is ja.
Maar dat daadwerkelijk ook doen, gaat ons het nodige kosten. Als eerste moeten we dan ALLEMAAL in Europa energie gaan besparen. Voor Nederland geldt dan ook dat we bepaalde bedrijven per direct moeten sluiten. Kunstmestfabrieken bijvoorbeeld. Dat zou al een enorme hoeveelheid aan energie schelen.
Is niet leuk, maar als we NU zonder Russisch gas willen, dan moeten die fabrieken nu ook dicht. Ze verbruiken werkelijk gigantisch veel energie.
Laat ze zelf maar met een oplossing voor hun energieprobleem komen. Die bedrijven mogen er zelf ook wat aan doen. Tot nu toe lieten ze het energieprobleem altijd aan de overheid over.
Ook Hoogovens moet goed naar gekeken worden, maar volgens mij zijn die niet zo afhankelijk van Rusland.
Datacentra zijn leuk, maar ze vreten ook energie.
Cryptomunten… ook zoiets. Een enkele bitcoin transactie is goed voor alle energie die je huishouden vandaag gaat verbruiken. Toch iets om over na te denken. Moet je daar dan NU wel mee bezig zijn?
We kunnen écht zonder Russische energie, maar de vraag is of we de offers daarvoor wel willen brengen. Wil jij het 18 graden in huis hebben en op een terras zonder verwarming zitten? Pak jij echt de fiets in plaats van de auto?
Dat alles niet willen doen, maakt de kans groot dat wat Oekraïne nu overkomt tussen 5 en 10 jaar de rest van Europa kan overkomen. Rusland gaat deze mislukking en vernedering in Oekraïne niet vergeten. Rusland weet dat het zelf te overmoedig was en dat daarna Europa er alles aan deed om Rusland heel erg pijn te doen. Als het regime van Putin aan de macht blijft, dan komt er wraak. Een wraak gefinancierd met geld dat wij betaalden voor de energie. Het is slechts de vraag wanneer de wraak dan geserveerd gaat worden.