NSO door Apple en Meta aangeklaagd (Tom Lassing)

Spionage software bedrijf NSO is door Apple en Meta aangeklaagd. Via hun software werd het mogelijk voor geheime diensten Apple apparatuur te hacken en via die weg bijvoorbeeld oppositieleden in de gaten te houden en/of te vermoorden (Khashoggi).
Volgens NSO dede ze niets verkeerd want ze verkochten hun software alleen aan overheidsdiensten.
Dus is het goed volgens het bedrijf. Voor een Israƫlisch bedrijf een gevaarlijk kortzichtig standpunt. Immers, ook overheden kunnen crimineel zijn.
De concentratiekampen van Duitsland waren indertijd in Duitsland legaal. Hoe kijkt het bedrijf aan tegen bedrijven die schaamteloos geld verdienden aan die kampen? Kan je je als bedrijf dan verbergen achter het feit dat een overheid je diensten of producten legaal maakt? Ook als dankzij die diensten en producten die overheid haar volk onderdrukt of zelfs onderdanen vermoord?
Is iedere overheid zo maar legaal, of mag je van een bedrijf verwachten dat ze onderzoek doen naar wat klanten met hun gevaarlijke producten gaan doen?
Bij wapens zijn er wel restricties. Waarom zou dat bij spionage software dan anders moeten zijn? Dat is immers ook een wapen.
Ik ben heel benieuwd hoe deze rechtszaak gaat verlopen.