Rechtszaak tegen wereldberoemde influencers (Tom Lassing)

In de VS is een rechtszaak aangekondigd tegen Kim Kardashian en Floyd Mayweather. Beide hebben ze de crypto munt EthereumMax aanbevolen en de eiser is van mening dat ze daarmee de koers kunstmatig omhoog hebben gejaagd om er zelf beter van te worden. Een pump and dump opzet dus.
Ik heb geen idee hoe de koers indertijd verlopen is, maar wat je tegenwoordig veel ziet, is dat influencers die extreem beroemd zijn een samenwerking aangaan met een aanbieder van iets en daarvoor een enorme beloning krijgen.
De vraag is dan of die ‘samenwerking’ legaal is.
Zeker als het gaat om beleggingsadvies zijn er regels. De vraag is natuurlijk waar de grens ligt. Een sticker op je broek naaien en veel in beeld laten komen tijdens een wedstrijd is maar niet zomaar bedrog.
Immers, dan zou Max Verstappen ook snel een probleem hebben en kunnen worden aangeklaagd vanwege gezondheidsrisico’s waaraan hij consumenten blootstelt. Niemand die zoiets serieus zou nemen.
Waarom zou de rechtszaak tegen Floyd puur op die basis dan wel een kans van slagen moeten hebben.
De vraag is, wat deed hij daarbij?
Kim heeft een groter probleem. Als Kim wat ze heeft gedaan met een pennystock had gedaan, dan was ze mogelijk terecht aangeklaagd. Nog niet schuldig, maar de aanklacht was geen onzin geweest.
Punt is alleen, crypto’s zijn nog niet gereguleerd. Ook bij Kim is er het feit wat ze gedaan heeft rondom de plaatsing van de tweet.
Als ze is beloond in munten die ze daarna direct van de hand deed, dan is een pump and dump zaak zeker te maken. Als ze die munten nog weken heeft aangehouden, wordt de zaak al zwakker… Ik weet het niet.
De rechter zal er vooral een kluif aan hebben omdat de aangeklaagden beroemd zijn. Op zich lijkt de zaak niet zo heel ingewikkeld. Het zal vooral af hangen van wat ze deden. De kans is klein dat dit succesvol voor de aanklagende partij gaat zijn. Het is nog te veel een cowboymarkt.