Stroomuitval en zonnepanelen (Tom Lassing)

Op dit moment is het zo dat bij stroomuitval in Nederland de zonnepanelen in 99,9% ook uit zullen vallen. Dat komt omdat we in Nederland, dankzij fiscale maatregelen, geen huisaccu’s hebben en ook geen software waarmee we de zonnepanelen ‘aan’ kunnen laten tijdens een stroomuitval.
Ik zie dat als een enorm probleem.
Je wilt immers liever niet geconfronteerd worden met een vrieskist die bij een 24 uurs stroomuitval ontdooit waarna je alles kan weggooien.
De makkelijkste manier om hier iets aan te doen, is het hebben van een generator op benzine.
Je moet er verse benzine voor hebben… en een geschikte generator. Iedereen kan zonder een enorme investering hier zorg voor dragen. De vraag is alleen of je dat wilt. Immers, hoe vaak hebben we een 24 uurs stroomuitval? Ik kan me niet herinneren er zelf ooit één meegemaakt te hebben.
Een andere, veel duurdere methode om er wat aan te doen, is software en een batterij (bijvoorbeeld die van je elektrische auto) die je als back up kan gebruiken.
De kennis daarover is in Nederland nog schaars. Wil je er meer over leren, dan raad ik je aan op Duitse of Amerikaanse sites te kijken. Daar is veel informatie te halen omdat ze daar onze fiscale bescherming niet kennen. Onze terugleveringsregeling was enorm goed bedoeld en heeft enorm geholpen om zonnepanelen populair te maken, maar ze staat de verdere groei en ontwikkeling enorm in de weg. De terugleveringsregeling blijft tot zeker 2025 intact. Ik vind dat geen goede zaak, maar onze politici zijn niet in staat een betere of eerlijker methode te bedenken.
Heel jammer allemaal en het zet Nederland in mijn ogen fors op verlies.

Hoeveel kost een thuisaccu systeem in Duitsland? Kijk hier maar eens. (het is slechts als voorbeeld. Ik heb geen relatie met deze aanbieder)