Verhuren van woningen (Tom Lassing)

Voor sommige mensen ben je al een slecht mens als je woningen in de verhuur hebt.
Raar eigenlijk, want waarom dan?
Het is een product waar vraag naar is. Je levert dat product en alleen dat maakt je al tot profiteur en legale crimineel.
Het zit diep.
Toch was mijn reden om woningen te gaan verhuren ingezet met de beste bedoelingen.
Maar toegegeven, de eerste reden was wel omdat ik er brood in zag. Zonder dat had ik die stap nooit genomen.
Maar… in mijn geval ben ik naar Detroit gegaan omdat ik daar als woningbezitter een positieve invloed op de stad zou hebben.
Ik maak namelijk mijn woningen eerst klaar voor de verkoop door ze netjes op te knappen. Dat is goed voor de woning, goed voor de straat en goed voor de stad. Een voormalig krot wordt weer bewoonbaar. De straat heeft weer één krot minder en de werkgelegenheid en het feit dat er door mij weer belasting op de woning wordt afgedragen is heel goed voor de opbouw van de stad.
Kortom, in Detroit ben ik deel van de oplossing. Dat terwijl ik in Nederland en dan met name in Amsterdam, deel van het probleem zou kunnen zijn. Dat zou ik niet willen.
Ik ben in Detroit deel van de oplossing, maar blijft wel het feit dat ik geld wil verdienen.
Het moet dus wel zo zijn dat de huurders ook echt de afgesproken huur betalen. Ik ben geen weldoener die de huurders gratis van huisvesting kan voorzien. Ook ik moet kosten betalen. Kosten als rente op het geleende geld en vergeet ook de belastingen en verzekeringen niet. De huizen moeten ook onderhouden worden en huurders zijn nu eenmaal vaak niet de beste huismeesters. Erg makkelijk maken ze spullen stuk, de huisbaas betaalt het toch wel.
Dat ik daarom ook écht de huur verlang lijkt mij niet zo’n gekke zaak.
Dat ik daarom een slecht mens zou zijn, daar kan ik dus echt niet bij. Volges mij zit er dan toch iets mis bij degene die dat zo vindt.

Dan over het feit dat ik 31 woningen heb. Wanneer is genoeg ook echt genoeg? De reden van dat aantal is puur het feit dat het rendabeler is om er meer te hebben. Ik ben nu de grootste klant van de firma die het management op de huizen voert. Ik krijg daarom voldoende aandacht. Heb je maar één huis en gaat er iets mis, dan ben je al je inkomen kwijt. De vraag is dan ook wanneer je huis aan de beurt is. Ik zou daarom liefst naar 50 huizen gaan, maar was zo dom ook een appartementen complex te willen ontwikkelen. Dat was qua timing geen beste zet. Op dat moment begon de Corona crisis. Met ruim twee jaar vertraging hoop ik dat het appartementencomplex eind deze maand eindelijk opgeleverd kan worden.

Meer info