Waar moet ik in beleggen (Tom Lassing)

zonneveld

Het aanbod van beleggingsobjecten is gigantisch. U kan in aandelen, fondsen, huizen, windmolens, zonnepanelen etc. beleggen. Dan komt er nog goud, zilver, bitcoin, crypto bij en het overzicht is helemaal weg.
Wat is wijsheid?

 • Ik wil daar wat duidelijkheid in geven. De meeste beleggers hopen op een klapper en gaan voor de aanbiedingen met de hoogste rendementen. 1000% en meer.
  Zulke investeringen komen vaak met enkele nadelen. De aandelen zijn nu heel erg ongewild, of het risico is extreem hoog dat het ook een total loss kan worden. Die 1000% kán wel gehaald worden, maar de vraag is óf, en wanneer.
  Helaas is het slechts zelden raak. Ik beleg sinds 1987 en volgens mij is het mij drie keer overkomen dat ik een positie zo lang heb vastgehouden.
  Het is in feite meedoen met de staatsloterij.
  De vraag is of dat écht de gewenste weg is.
  Ik denk eerlijk gezegd van niet.
  U heeft veel meer aan constante, maar kleinere, winsten. Als ik kijk naar mijn succes, dan ligt het in die opbouw van steeds kleine winsten. Dan nog is het moeilijk, maar het vermogen blijft uiteindelijk wel groeien.
  Op de vraag ‘wat moet ik doen’ is het antwoord dus: ‘alles’… maar met mate.
 • Mijn advies is om altijd een spaargeld component aan te houden om tegenvallers op te kunnen vangen. Spaargeld in de vorm van goud.
  Het leeuwendeel van het vermogen in degelijke beleggingen. Dat kunnen zijn degelijke aandelen van (winstgevende en degelijke) ondernemingen, beleggingen in zonnepanelen, in huizen.
  EN een klein deel in spannende posities die de potentie hebben om heel groot te worden. Beleggen moet namelijk ook leuk blijven. Daar doen we het eigenlijk namelijk ook wel een beetje voor.
  U bent het meeste bezig met die speculatieve posities, maar het leeuwendeel van uw vermogen moet in de rest zitten.