Schuldenplafond van de VS (Tom Lassing)

Ik heb al eerder geschreven dat er twee meningen zijn over de waarschijnlijkheid van een crisis rondom het schuldenplafond.
De eerste mening is dat de senatoren het niet zo ver laten komen omdat het hun eigen financiƫle situatie te hard zou raken. De meeste senatoren in de VS hebben een aanzienlijke aandelen portefeuille en een beurscrisis zou ze persoonlijk raken. Zo ver laten ze het dus volgens wat analisten niet komen.
Er is ook een tweede stroom. Dat is degene waar ik ook deel van uitmaak.
Die stroom gaat er vanuit dat Republikeinse senatoren zo bang zijn voor de MAGA supporters, dat ze liever een crisis veroorzaken, dan MAGA boos maken.
Ze zijn bang dat de MAGA politici en daarna de MAGA meute hun naar het leven gaat staan.
Hun angst voor hun loopbaan en misschien wel leven, is groter dan de angst om vermogen te verliezen.
Als deze laatste opzet werkelijkheid wordt, dan zal de VS daadwerkelijk zonder geld komen te zitten. Miljoenen Amerikanen gaan hierdoor geraakt worden en ambtenaren worden zonder loon naar huis gestuurd. Parken moeten dicht, musea moeten dicht en docenten krijgen geen loon meer.
Het kan zelfs zo ver komen dat er geen uitkeringen meer verstrekt kunnen worden.
Hoe ver laat MAGA het komen?
Ik ben daar niet optimistisch over. In mijn ogen zijn de MAGA politici volkomen losgeraakt van welke realiteit dan ook. In hun ogen is chaos in de VS een winst voor hun gedachtegoed. Ze hebben geen enkele interesse in een goed functionerende overheid, zeker niet onder president Biden.
Kortom, ook ik ben bang dan het tweede scenario wel eens waarheid kan worden.