Zakelijk onroerend goed (Tom Lassing)

Ik kom zo terug op de titel, maar eerst wil ik het hebben over het feit dat ik zelf in een enorm dal van de (lokale) vastgoedmarkt woonhuizen heb gekocht om die vervolgens te gaan verhuren.
Ik ben dus een voorstander van goedkoop kopen zodat je kan profiteren van de latere opleving.
Nu kom ik bij de titel van dit artikel.
Het zakelijke onroerend goed in de VS zit nu in een diep dal. De Corona crisis sloeg hard toe en letterlijk is het zo dat soms tot wel 80% van de eerdere (top)waarde van zakelijke panden verdwenen is.
Het gezegde is: What goes up, must come down… Andersom is echter wel mogelijk, maar pertinent geen zekerheid.
Gaat het zakelijke vastgoed in de VS herstellen van de klappen die het kreeg?

  • Je zou kunnen stellen dat de afwaardering te straf was. Er zou dus sprake kunnen zijn van een korte termijn overdrijving omlaag. Maar… Dat zakelijk onroerend goed nu in een crisis zit is goed te verklaren. Thuiswerken is een blijvertje en bedrijven gaan steeds meer automatiseren en iedere dag naar kantoor moeten komen is dus verleden tijd aan het worden. Er zal dus in de toekomst minder zakelijk onroerend goed nodig zijn, daar waar de behoefte aan huizen wel toeneemt.
    Juist door thuiswerken is er vraag naar woningen die ruimte bieden. Die woningen mogen nu ook verder van het zakelijke centrum liggen, want kantoor hoeft niet meer iedere dag bereikt te worden.
    Daarom ben ik een belegger in huizen en niet in kantoren.
    Ik zie immers geen enorme nieuwe vraag naar kantoorruimte ontstaan. Je kan hoogstens hopen op een stukje herstel omdat de prijsdaling mogelijk iets te ver omlaag is doorgeslagen. Ondertussen wordt een ander soort kantoor gevraagd. En kantoor met nog meer mogelijkheden tot snel aanpassen.
    Voor mij is dat geen goede basis om nu in Amerikaans zakelijk onroerend goed te willen beleggen.

Wat doe ik wel?
Ik heb in Detroit 31 woningen die ik na aankoop laat renoveren en dan verhuur. Ik doe dat met één miljoen euro aan vreemd vermogen.
Op 1 juni geef ik om 19:30 uur een presentatie over hoe ik het heb opgezet, waar ik nu sta en waar ik heen wil.
Je kan er bij zijn. Mail me in dat geval even op tom@lassing.nl