Afbouwen steun centrale banken (Tom Lassing)

De Nederlandse centrale bankier Klaas Knot pleit voor de afbouw van de steun van de economie door de centrale banken. Nederland heeft daarbij makkelijk praten. De Nederlandse economie loopt als een trein. (Op een paar sectoren na).
Nederland zou het misschien zonder centrale banken steun nog wel redden, maar landen als Griekenland, Spanje, Portugal en de nodige Oost Europese landen zitten in andere situaties.
Voor hen zou het intrekken van de steun enorme gevolgen hebben.
Uiteindelijk zou het goed zijn als de EU zonder die steun zou kunnen, maar de economie is door de aanhoudende steun verslaafd geraakt aan de weelde van altijd genoeg geld voor welke crisis dan ook.
We gaan dan ook van crisis naar crisis. Soms zelf veroorzaakte… zoals Afghanistan. Maar natuurrampen kunnen we meestal weinig aan doen.
Toch lijken we ook verslaafd aan crisissen. We lijken nog weinig te plannen maar doen voornamelijk aan crisismanagement.
Deze generatie politici heeft nog niets anders gedaan dan van crisis naar crisis laveren. Een écht beleid uitstippelen is compleet onbekend voor ze. Dat baart mij ernstige zorgen.