Wall Street vierde vrijdag geheel onverwachts een koersfeestje.
De verwachte aanstelling van Timothy Geither als nieuwe minister van financiën zorgde voor een ware opluchtingsrally in het laatste… Wall Street vierde vrijdag geheel onverwachts een koersfeestje.
De verwachte aanstelling van Timothy Geither als nieuwe minister van financiën zorgde voor een ware opluchtingsrally in het laatste handelsuur. De AEX zal hiervan deels kunnen profiteren. Deels, omdat in Azië de koersen opnieuw onder druk stonden, waarbij wederom de financials de gebeten hond waren.
Chaos troef
De chaos in de financiële wereld lijkt maar niet te beteugelen. De dijken zijn lek en de Fed komt vingers tekort om alle gaten tegelijk te dichten. Gisteravond laat werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse overheid bijspringt bij Citigroup. Ondanks een volgens topman Pandit van Citigroup ‘bijzonder sterke kapitaals- en liquiditeitspositie’ ziet de overheid zich gedwongen om bij te springen. Een deel van Citigroup’s tier 1 kapitaal zou bestaan uit DTA’s oftewel deferred tax assets. Fiscaal compensabele verliezen, te verrekenen met toekomstige winsten. Dat mag als bezit op de balans worden genomen, mits er binnen een begrensde periode uitzicht is op nettowinst waarmee verrekend kan worden. In sommige gevallen is het ook mogelijk om refunds van eerdere betaalde belastingaanslagen te vragen.
Volgens een reporter bij Bloomberg bestaat een aanzienlijk deel van Citigroup’s kernkapitaal uit DTA’s en vormt dat onderdeel van de vertrouwenscrisis rond de Amerikaanse bank en reden voor de Amerikaanse overheid bij te springen. Voor bij wie nu een belletje gaat rinkelen: eerder werden er al vraagtekens gezet rond eenzelfde soort bezittingen op de balans van de hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae.
Balans Fed explodeert
De Amerikaanse overheid strooit kwistig met dollars. Erg kwistig in een poging de financiële crisis te bestrijden. De balans van de Fed explodeert inmiddels. De bedragen lopen in de triljoenen dollars en zullen mogelijk oplopen tot boven de zeven triljoen dollar. Dat komt overheen met ruwweg 50% van het bbp van de VS. Ter vergelijking: in Japan ging de overheid zo ver als 30% van het bbp om de deflatie in de jaren negentig te bestrijden.
Crisistijd
Het heeft (te) lang geduurd, maar inmiddels heet het overal dat een herstel pas in 2010 mag worden verwacht. Een IMF topman somberde onlangs dat het ergste nog moet komen. Dat klopt, zeker ook voor Nederland waar het voor het gevoel tot op heden nog erg lijkt mee te vallen. Toch wacht ons ook hier een periode van krantenkoppen die stevige ontslagen aankondigen. De (optische) werkloosheid is gelukkig laag, er schijnen nog volop vacatures te zijn, maar de cijfers over de arbeidsmarkt en de openstaande vacatures lijken niet helemaal up to date.
Recessie, of depressie
Wat moet je als belegger in de huidige periode: de AEX is meer dan gehalveerd sinds de start van dit jaar en herstel mag volgens velen pas per 2010 worden verwacht. Nu loopt de index altijd een tiental maanden vooruit. Mocht de visie dat een herstel pas aanbreekt in 2010 juist zijn, dan lijkt het dus nog te vroeg om op korte termijn al op een duurzaam herstel van de beurzen te rekenen. Echter, om het wat ingewikkelder te maken: beurzen lopen niet alleen vooruit, maar overdrijven ook, zowel naar boven als naar beneden.
De vraag is of de overdrijvingsperiode naar beneden nu al bereikt is met een year to date verlies van de AEX van grofweg 60%. De vraag stellen is eenvoudig, hem beantwoorden niet. Dat hangt namelijk af van het feit of we een zware recessie krijgen, wat langer en dieper dan we gewend zijn, of dat de doemdenkers gelijk krijgen en dat de wereld een echte zware depressie voor zijn oren krijgt. Gezien de lessen getrokken uit het verleden (jaren ’30), de wereldwijde inspanningen van de overheden en de huidige tijdsgeest ligt een echte depressie niet voor de hand. Het zal wel een generatie duren om de rokende puinhopen van jarenlange veel te ruimhartige kredietverlening op te ruimen.
Martin Crum
* Noot redactie: vandaag geen technische analyse van Edward Loef.
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.