De Britste verkiezingen (Lodewijk Hof)

De inwoners van Groot-Brittannië hebben gisteren mogen stemmen. Op het moment van schrijven was de uitslag nog niet bekend. Zeer waarschijnlijk heft Theresa May gewonnen. De belangrijkere vragen zijn: Is Labour weggevaagd, heft het SNP (Schote Partij) haar stevige basis en wat hebben de Liberaal Democraten en UKIP gedaan. Allemal details. Het is helder waar de verkiezingen over gaan: Brexit.

De Brexit stem was helder en de gevoelens zijn in dit liedje heel goed beschreven. Als niet stemgerechtigden kunnen we vinden wat we willen. Maar er is iets helder: we hebben er niets over te zeggen. Ieder land heeft recht op haar eigen vertegenwoordiging, beslissingen en ga zo maar door. De boeiende vraag: hoe verdienen we er geld aan.

Voor mij is iets helder: er is vrij weinig helder. Geen deal is voor het Europese Project ronduit een ramp. De lage Pond maakt investeringen in Groot-Brittannië aantrekkelijker. Maar mogen wij Nederlanders (of Belgen) er nog wel zomaar gaan wonen?

Het is echter helder: de mensen hebben gestemd. De mensen hebben van hun democratische recht gebruik kunnen maken. Onlangs had ik een gesprek over de Brexit met iemand. Die had het erover dat de jongeren niet gingen stemmen. Iets wat betreurenswaardig is. Van mij moet niemand stemmen, maar als de uitslag niet is wat gewenst is moet je niet klagen. Mits je niet gestemd hebt. Je hebt de kans gehad.

Voor ons beleggers en ondernemers is het simpel. Wat kunnen we ermee? Politici komen en gaan. Ons geld blijft. Onze investeringen blijven. Laten we het eens heel simpel bekijken: de Brexit is de kans van ons leven. Een grote mate van onzekerheid. Alhoewel de onzekerheid niet te ernstig is. Immers:

De Pond devalueert waardoor Goud aantrekkelijk is en Groot-Brittannië aantrekkelijker is om in te investeren,
Mensen blijven eten,
Groot-Brittannië is tot op het bot verdeeld over de Brexit,
De Britten blijven thee drinken.

Voor mij is het simpel: gaat u geld verdienen aan deze gelegenheid of gaat u deze kans aan uw neus voorbij laten gaan.