De nieuwe censuur (Brecht Arnaert)

brecht arnaert

Op 16 juli 2019 verkreeg Facebook een patent op iets wat “shadowbanning” heet. Dit is een algoritmische techniek die ervoor zorgt dat wanneer u iets post dat Facebook niet bevalt, dit niet door anderen gezien wordt, en dit zonder dat u daar weet van hebt.
U mag uw mening dus zoveel spuien als u wil – mijn mening, bijvoorbeeld, is dat het bestaan van virussen niet eens bewezen is – maar het punt is dat die mening niét evenveel verspreid zal worden als de opinie dat vaccinatie verplicht zou moeten worden, om maar iets te noemen. FB doet zich dus graag voor als een neutraal platform dat mensen louter met elkaar in contact brengt, maar dat is niet zo: “The Zuck” heeft een agenda, en dat zal u (niet) geweten hebben.
Facebook is trouwens niet de enige die hypocriet is over de eigen agenda. In een recent interview voor CNN gaf Susan Wojcicki, diensthoofd bij YouTube, toe dat het platform actief alle meningen verwijdert die in strijd zijn met de opinies van de WHO. Dat mag in uw ogen “nog maar normaal” lijken, maar niet als u weet dat diezelfde WHO zwaar gesponsord wordt door de Bill & Melinda Gates Foundation, die zware private belangen heeft in de vaccinatie-industrie.
Als ik dus zeg dat men hypocriet is over de eigen agenda, dan bedoel ik niet dat die platformen niet het recht zouden hebben om meningen te verwijderen waar zij niet akkoord mee zijn. Tenslotte zijn het private bedrijven, en wie met hun beleid niet akkoord is, tja, die gebruikt hun diensten dan maar beter niet. Al die klagers over YouTube: begin uw eigen videoplatform. Ooit was IBM de grootste. Nu is het Apple. Dingen veranderen. Niets is in steen gebeiteld.
Neen. Het probleem zit elders
Lees verder