Een nieuwe oorlog (Lodewijk Hof)

2020 Is geen saai jaar. Dat is iets waar we het allemaal over eens zijn. De Corona uitbraak. De Amerikaanse verkiezingen. De lockdowns en economische gevolgen. Nu kunnen we er een oorlog aan toevoegen. Dan doel ik op de Nagorno-Karabakh oorlog. Deze oorlog kan heel makkelijk escaleren in een veel grotere oorlog. Eentje waarbij het westen buiten spel staat. Althans nog wel.

Azerbaidjan wilt de controle over het gebied herstellen. Armenië heeft soldaten gestuurd om de primair Armeense bevolking te beschermen. Op het moment zijn er aan beide kanten honderden mensen omgekomen.

Wat dit conflict zo gevaarlijk maakt is de rol van Turkije en Rusland. Turkije stuurt haar proxys erheen. Turkije bewapend ze, traint ze. Eerder stonden Rusland en Turkije ook al tegenover elkaar. Dit was in het conflict in Syrië. De Turkse proxy, islamitische Staat, is redelijk verslagen. Helaas is de haat zaaiende gedachten niet verslagen.

Tegelijkertijd bemoeit Iran zich met het conflict. Het is in de regio gelegen en is, naast Israël, de militaire grootmacht. Dit conflict heeft de mogelijk om zich te ontwikkelen tot een veel groter conflict. Een conflict wat de energie stabiliteit van Europa raakt.

Deze oorlog is weer een nieuwe impuls voor het militaire industriële complex. Eentje die omvangrijk is en nieuwe oorlogen nodig heeft om gaande te blijven. Maar al deze instabiliteit heeft ook een positief iets. Dat is voor Goud. Goud dat u ook nog eens een extra inkomen kan opleveren. Met coupon Tom krijgt u ook nog eens 30% korting.