Eerbied voor de VS neemt hard af (Tom Lassing)

Bron: Cato Institute, Doug Bandow)
Volgens Doug is het feit dat de VS de sterkste militaire macht is, met de grootste economie en de dominantste cultuur nergens in de wereld een punt van discussie. Wat echter wel duidelijk is, is dat de rest van de wereld de VS niet lang meer vertrouwd met al die macht.
Alleen in de landen Griekenland, Hongarije en Nigeria is de VS populairder geworden in 2017. In de helft van de landen in de wereld nam de populariteit van de VS met meer dan 10 punten af.
In alle andere landen van de wereld nam de populariteit van de VS af en in sommige gevallen dramatisch af.
Op een schaal van 100 nam de populariteit in Canada af van 65 tot 43.
Dat is min of meer vergelijkbaar met Australiƫ dat van 60 naar 48 daalde. Veel groter was de daling in Duitsland. We zagen daar 57 dalen tot 35.
Opvallend is dat de VS in Spanje totaal niet meer geliked wordt. Een daling van 59 tot 31.
En dan Nederland… Wat denkt u?
We daalden van 65 tot maar liefst 37. Dat was, zo ver als ik kon zien de grootste daling van de populariteit ter wereld, maar ik had het mis. Belgie daalde met maar liefst 44 punten en Portugal is het land waar de daling het grootst was… 51 punten.

trump
In januari 2018 nam die populariteit over heel de wereld verder af.
Het is nu zelfs nog erger dan tijdens Bush Jr. en die voerde toen een door hen zelf uitgelokte onpopulaire oorlog.
Overigens is het niet zo dat de buitenlanders Amerikanen zelf niet mogen. Dat cijfer daalde overall eigenlijk niet.

Amerikanen zelf zien overigens ook wel dat de populariteit van de VS sterk afneemt. Zelfs Republikeinen zien het massaal. Maar liefst 4 van de 5 herkennen dat feit.
Hoe populair is Trump in het buitenland? In Mexico krijgt hij slechts 5 van de 100 punten. In Israƫl weet hij nog boven de 50 te scoren. In de meeste landen scoort Trump tussen de 10 en 20. Uiteindelijk zijn er slechts 4 landen in de wereld waar Trump boven de 50% scoort. Zo laag zat een Amerikaanse president nog nooit en zeker niet zo vroeg in zijn periode.