In de politiek zegt men dat een week een lange tijd is maar in de financiële wereld kan alles in één dag veranderen.
Gisteren hield GO Capital een beleggersbijeenkomst… In de politiek zegt men dat een week een lange tijd is maar in de financiële wereld kan alles in één dag veranderen.
Gisteren hield GO Capital een beleggersbijeenkomst in het Hilton in Amsterdam om uitleg te geven over de tijdelijke sluiting van het fonds. Sluiting voor uitstappers dan. Want GO is al jarenlang het grootste deel van de tijd gesloten voor nieuwe beleggers.
De ironie is dat Inveztor inmiddels bewijs heeft dat de partners van GO gisteren al wisten dat de sluiting niet lang zou duren. Een grote, kapitaalkrachtige financiële partij is inmiddels aangetreden om het fonds te steunen. GO weigert iedere vorm van commentaar, maar volgens betrokkenen bij deze zaak is het nog slechts een kwestie van tijd of de toetreding van een nieuwe belegger wordt openbaar gemaakt.
In financieel Amsterdam, waar dit verhaal kort voor het weekend opdook als een hardnekkig gerucht, wordt nog steeds gegist naar de identiteit van de zogenaamde White Knight. Het gaat om het pensioenfonds van het Financieele Dagblad, in feite het pensioenfonds van de FD Mediagroep, eigenaar van het FD, van BNR en aandeelhouder van Inveztor. De FD Mediagroep is in handen van een ondernemende private equity belegger, HAL Trust, gevestigd in Monaco.
De vraag die iedereen zich stelt is waarom de FD Mediagroep deze stap zet en waarom juist nu. Goed ingevoerde bronnen gaan ervan uit dat de operatie is gestuurd door HAL. De beleggers van HAL hebben een lange tijdshorizon, zoals ook blijkt uit hun belegging in de FD Mediagroep. Hun beleid is, volgens deze bronnen die niet genoemd wilden worden, gericht op kopen in tijden van tegenspoed.
Het verwerven van een belang in een succesvol hedge fund kan erg lucratief zijn. GO heeft ongeveer € 600 miljoen onder beheer. De meeste beheerders houden 2% management fee en 20% performance fee over. Bij een rendement van 20% komt dit neer op
6% per jaar, oftewel € 36 miljoen. Naar verluidt heeft het FD pensioenfonds bijzonder goede condities kunnen bedingen. Eén van die condities is dat de middelen van het pensioenfonds tegen een speciaal tarief beheerd zullen worden door het GO team. Tegelijkertijd zorgt deze manoeuvre voor liquiditeit waardoor een eind kan komen aan de uittredingsstop.
Volgens een zakenbankier van Goldman Sachs, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, is de deal bijzonder creatief en uniek te noemen. “De FD Mediagroep of HAL heeft het meesterlijk gespeeld. Ten eerste is het verhaal heel lang geheim gebleven maar ook de manier waarop het FD erin slaagde de aandacht af te leiden door tot twee keer toe bijzonder negatieve artikelen over GO te publiceren wekt bewondering.” Gisteren publiceerde het Financieele Dagblad nog een artikel waarin het GO ervan beschuldigde belegd te zijn in niemand anders dan Spyker. Dit ondanks het feit dat GO dit aandeel al een jaar geleden met grote winst had verkocht. Kort daarvoor wijdde het FD een artikel aan de participatie van GO in Thielert, een klein Duits bedrijf dat diesel vliegtuigmotoren maakt. Thielert was in opspraak geraakt en de koers was ingestort.
Volgens het FD, dat zich normaal verre houdt van kleine Duitse bedrijven, had GO dit helemaal aan zichzelf te wijten omdat het bedrijf al eerder het onderwerp was van touwtrekken tussen bulls en bears.
Onze bron bij Goldman vindt dit bijzonder vermakelijk. “In Engeland weet iedereen dat je niets verdient als je belegt in bedrijven die iedereen goed vindt. Op de lange duur leg je het altijd af tegen de beleggers die durven in te stappen in bedrijven die wel een goed product hebben maar te lijden hebben onder tegenspoed. Wanneer dat weer goed komt is de winst vaak erg groot. Bij bedrijven met een goede consensus gebeurt het omgekeerde. Zo’n verhaal wordt alleen in Nederland kritiekloos geslikt, dit kan geen toeval zijn.”
De FD Mediagroep en GO weigeren ieder commentaar. GO ging zelfs zover dat het fonds gisteren niet alleen weigerde een FD verslaggever tot haar beleggerspresentatie toe te laten maar ook niet mee wilde werken aan een foto voor de krant. Een aanwezige institutionele belegger die het verhaal al kende moest hier om lachen. “Wie denken ze nu dat ze in het ootje nemen”, zei hij onder de ogen van deze verslaggever tegen een collega, op de trappen van het Hilton.
Thijs Klein Tank