Krijgen we wel een crash? (Brecht Arnaert)

Per 1 juni laatstleden is MACRO Trends tien jaar oud geworden, en bij zulke gelegenheid is het nooit slecht om eens te zien of de originele premissen nog geldig zijn. Waren we 10 jaar geleden misschien te pessimistisch toen we een crash van het systeem voorspelden? Of net realistisch? Of de derde optie… te optimistisch?
Want het zou natuurlijk fantastisch zijn: het systeem, dat al jaren kreunt onder zijn eigen contradicties, stort als een brandende zeppelin neer. In mijn verbeelding zie ik het ECB-gebouw in de fik staan omdat mensen eindelijk beseffen dat we helemaal geen centrale banken nodig hebben. Met de BIS net hetzelfde: barbecueën onder een brandende toren van Basel, en gedaan met het aanlengen van de melk op wereldniveau. IMF, Wereldbank, zelfs het ESF (de monetaire oorlogvoerende arm van de Treasury): allemaal de fik in.
Helaas, pindakaas. Het collectief bewustzijn is bij lange na niet zo groot. Nog steeds gaan mensen stemmen, alsof dat ook maar iets veranderen kan. Nog steeds …

Lees verder