Maart 2008: toch weer omlaag

Hoewel februari een herstel vertoonde, sloten we met maart het eerste kwartaal ook weer negatief af. Natuurlijk was de kredietcrisis hier de schuldige, want na de bliksemactie van JP Morgan om Bear Stearns… Hoewel februari een herstel vertoonde, sloten we met maart het eerste kwartaal ook weer negatief af. Natuurlijk was de kredietcrisis hier de schuldige, want na de bliksemactie van JP Morgan om Bear Stearns voor een prikkie over te nemen, is het financiële landschap toch niet zo onschuldig als het lijkt. Veel banken en verzekeraars vertrouwen elkaar niet, maar de centrale banken wel! Dus hebben Bernanke en Trichet geen ambtenarenbaan meer, maar een zeer belangrijke rol om de economie door dit zware weer heen te leiden.
De AEX, die momenteel uit 24 aandelen bestaat, daalde met 0,92%. Er waren 10 aandelen die wisten te stijgen. De uitzenders, maar ook de financials wisten terug te komen. Van de 14 aandelen die daalden, behoort TomTom weer tot de hekkensluiter. De nieuwkomers Corio en Tele Atlas moesten meteen in koers terug.
Particuliere beleggers wisten het beurssentiment goed in te schatten. Gedurende de hele maand lagen de optimisten dicht bij de negatief gestemden. Aan het begin van maart was men somberder gestemd dan aan het einde van maart. Bij de aandelen hadden de beleggers een goede neus. Zo stond TomTom gedurende de hele maand op het lijstje om te verkopen. Ahold stond de hele maand op de kooplijst, samen met Akzo Nobel.
Europa
De Europese aandelen daalden harder dan de Nederlandse AEX. De Dow Jones Stoxx50 met de 50 grootste ondernemingen daalde met 5,36% en de bredere Dow Jones Stoxx 600 daalde met 4,07%. Van de 18 sectoren wisten er maar 3 de maand positief af te sluiten: Automobiles&Parts +2,08%, Insurance +1,51% en Chemicals met +0,38%. Het negatieve sentiment van de 15 dalende sectoren was het sterkst bij Technology -10,90%, Telecommunications -9,87% en Basic Resources -8,21%.
Elke maand wordt, naast de rendementen van de afgelopen maand, ook de winst per sector betrokken. Deze maand heeft precies de helft van de sectoren een winstbijstelling naar boven. Helaas zijn de aanpassingen naar beneden groter, wat voor de Dow Jones Stoxx 600 betekent dat de winst deze maand weer 0,7% lager is. Sinds de top van vorig jaar augustus zijn de winsten in Europa met 7,4% gedaald. “Elk nadeel heb zijn voordeel,” zei Cruijff, en dat geldt ook voor Europese aandelen. De koers/winstverhouding daalde deze maand van 11,65 naar 11,03, wat aangeeft dat de aandelen niet duur zijn. Ook een positieve indicator is het dividendrendement, dat deze maand is gestegen van 2,99% naar 3,20%. Dit is historisch gezien hoog en zou het neerwaartse risico kunnen beperken.
Als analisten de verwachtingen ten aanzien van bedrijfswinsten verhogen, dan gaat dat ook doorwerken op de sector van dat aandeel. Zo zijn deze maand bij Basic Resources de bedrijfswinsten met 10,5% verhoogd. Ook de sectoren Travel&Leisure (+8,6%) en Utilities (+5,8%) springen er uit. Sectoren waarvan de bedrijfswinsten zijn verlaagd, zijn Technology (-18,5%), Health Care (-7,8%) en Insurance (-5,0%).
In de grafiek is duidelijk te zien dat de Dow Jones Stoxx 600 te maken heeft met een afname van de winstverwachting voor 2008. Na augustus 2007 is er een daling opgetreden die ook deze maand niet is gestopt. Natuurlijk zijn deze cijfers vertraagd en is de markt in koers/winst-verhouding niet duur te noemen, toch zou het prettig zijn als de bedrijfswinsten over een breed front weer gaan stijgen. Wie weet breekt volgende maand de zon door en kunnen de aandelen met een gezonde fundamentele ondertoon gaan stijgen.
Eelco Ubbels
www.beurs-stemming.nl
Eelco Ubbels is eigenaar van www.beurs-stemming.nl en Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer, een onafhankelijke vermogensbeheerder met kantoren in Maastricht en Dronten, www.inmaxxa.nl en www.inmaxxa-research.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Eelco Ubbels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als Senior Vermogensbeheerder bij INMAXXA Vermogensbeheer. Eelco Ubbels heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde fondsen.
Voor de bijbehorende grafiek en tabel verwijzen wij u naar het weekblad.