Manipulatie op de beurs voorbij? (Lodewijk Hof)

Het feestje is voorbij. Het feestje dat beleggers hebben kunnen vieren. De oplopende koersen, als gevolg van de verkiezing van Donald J. Trump als de man die Obama’s puinhopen mag ruimen / President van de VS, is voorbij. Hoewel iedereen had kunnen (en moeten denk ik) weten dat dit slechts een tijdelijk iets is, moeten we ons de vraag stellen: wat nu?

Om te beginnen: ik ben ervan overtuigd dat we nog steeds in een grote aandelen bubbel zitten. Niet alleen aandelen hoor: obligaties, vastgoed, aandelen en ga zo maar door. De meeste papieren beleggingen hebben te kampen met het beleid van monetaire verruiming.

De media praat nog niet over een financiële crisis. Het is een tijdelijk iets, van mensen die winst nemen. Althans dat is wat de media zegt. Maar is dat echt zo? Is het een tijdelijke winstneming of is het niets meer dan het begin van een crash op de beurzen?

Op de beurs is het feest. Althans als je bezit. Maar er is een matige onderliggende economische ontwikkeling. De winsten van bedrijven blijven uitsluitend op peil door verdere kosten besparingen. Daar is, natuurlijk, niets op tegen. Maar het melden van ontslagen is op macro economisch niveau geen goed nieuws. We mogen niet uit het oog verliezen dat de rente historisch laag is en de valuta volop gemanipuleerd worden.

Oke, er komen volop banen bij. Dat is geweldig nieuws. Je zal alleen de rest van je leven hamburgers moeten bakken voor McDonalds of op stukloon post bezorgen. Daar is niets mis mee, een ideaal bijbaantje. Maar vaste contracten geeft niemand meer. Terecht met het huidige ontslag systeem. Freelancers worden door de overheid als parasieten behandeld.

Wat we zeker weten is het volgende: aandelen zullen vroeger of later naar de historische koers winst verhouding gaan. Iets zal daarvoor moeten zorgen. Maar het gaat wel gebeuren. Waarschijnlijk gaat het een afschrijving op de staatsobligaties en bedrijfsschulden zijn. Of denkt iemand echt dat Griekenland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland, Zuid-Afrika etc. hun staatsschuld gaan aflossen? De schulden van bedrijven zijn historisch hoog. Dankzij de historisch lage rente kan je goedkoop financieren en dus zijn meer fusies of overnames verstandig om te doen.

Hoewel de meeste mensen druk bezig zijn met het voorspellen van de beurs op uur, dag, week of maand niveau is dat niet waar ik denk dat het om gaat. Vroeger of later gaat de beurs omlaag. Vroeger of later gaat alles naar een normaal niveau.

We weten niet wanneer de huidige situatie stopt. We weten niet wat de black swan zal zijn die de implosie en crash veroorzaakt. Wat we wel weten is het volgende: we moeten nu gaan handelen. Ongeacht wat je eigen financiële behoeftes zijn: het is tijd om er snel voor te zorgen. Het is tijd om ervoor te zorgen dat je kan profiteren van de crash.