The Art of the Deal (Brecht Arnaert)

Toen Donald Trump aankondigde voortaan 25% op de import van staal en 10% op de import van aluminium te heffen, schoot het linkse journaille zoals gewoonlijk weer in een anti-Trumpiaanse kramp. Protectionisme! Een nieuwe handelsoorlog! Het leek wel het einde van de wereld. Wie de aankondiging van Trump echter degelijk bestudeerd heeft, die zal meteen merken dat de strategie van Trump een stuk subtieler is: uitzonderingen zijn mogelijk.
Mexico en Canada, bijvoorbeeld, zullen zulke importheffingen niet moeten betalen, op voorwaarde dat er voortgang wordt gemaakt in het bewerkstelligen van een werkelijke vrijhandelszone tussen de drie landen. Wat Trump in mijn ogen dus terecht doet is neen zeggen aan de hypocrisie dat globalisering een neutraal proces zou zijn, en met de voeten vooruit zeggen: “America First”. Is daar iets verkeerd mee? Is daar iets hypocriets aan? Helemaal niet: het is het meest eerbare wat je kunt doen. Er is helemaal niks fout aan het verdedigen van je rationeel eigenbelang. It’s the art of the deal.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het afschermen van de import van Chinees staal een positieve zaak is voor de Amerikanen…
Lees verder