Waardeloze troep! (Brecht Arnaert)

De Federal Reserve zal vanaf vandaag ook obligatie-ETF’s gaan kopen. Dat klinkt misschien relatief veilig, maar als je wat dieper analyseert welke obligaties deze ETF’s in realiteit bezitten, dan val je toch wel even van je stoel. Eén van de ETF’s die de Fed zal opkopen, is bijvoorbeeld “SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF (JNK)”. De grootste positie hier is een obligatie die uitgegeven wordt door Altice. Altice realiseerde vorig jaar $1,9 miljard winst voor belastingen en heeft $24,2 miljard schulden op de balans staan! Van die $1,9 miljard aan winst, gaat $1,5 miljard rechtstreeks naar rentebetalingen. Dit bedrijf heeft meer dan 12 keer zoveel schulden dan winst. Dit is krankzinnig en levensgevaarlijk. Een andere ETF is “iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF”. Deze portefeuille bestaat voor 25% uit bankleningen. Opnieuw le-vens-gevaar-lijk!
Banken hebben massa’s geld uitgeleend aan bedrijven die in deze omgeving niet meer in staat zijn om de schulden terug te betalen. Banken zullen enorme verliezen realiseren en dat kan obligatiehouders erg duur komen te staan. Houders van Rabobank-certificaten weten inmiddels al wat ik bedoel. Rabobank besliste namelijk de uitbetalingen aan certificaathouders te stoppen, waardoor de koers 38% lager ging!
Het past natuurlijk allemaal in een weldoordachte strategie om de waarde van de valuta’s onderuit te halen. En er is geen snellere manier om je munt omlaag te duwen dan het printen van geld om waardeloze troep te kopen. Dat is wat centrale banken over heel de wereld momenteel doen. Ze printen euro’s, dollars, yens, … om met die centen obligaties te kopen van bedrijven die zonder steun eigenlijk al niet meer aan de verplichtingen kunnen voldoen. Deze acties zullen op termijn leiden tot een veel lagere euro en de waarde aantasten van alles wat je bezit. Denk maar niet dat het zal stoppen bij de Rabobank-certificaten. Dit is nog maar het prille begin. Wie zijn geld investeert in het systeem, loopt grote risico’s. Veilig zit je alleen maar BUITEN dat systeem, en hoe dat precies werkt, lees je hier.