Waarom de dividend belasting afschaffen wel een goed idee is (Lodewijk Hof)

Naast de hypotheekrenteaftrek, in politieke kringen het H woord genaamd, hebben we tegenwoordig ook het D woord. Het woord dat de dividendbelasting vertegenwoordigd. Een hoogst omstreden maatregel. Tegelijkertijd ben ik het met Mark Rutte niet eens. Dus ik zal de eerste zijn om hem te bekritiseren. Maar nu doet hij iets, voor een gedeelte, tenminste goed.
Om te beginnen even waarom Mark Rutte gelijk heeft. Belasting is niets meer dan afpersing. Betaal belasting of je krijgt gewapende mensen achter je aan. De overheid gaat ervoor zorgen dat ze haar zin krijgt.

Het feit dat een politicus een belasting wilt afschaffen is een veelbelovend teken. Immers betekend een lagere belasting niets meer en niets minder dat je meer economische vrijheid krijgt. Vrijheid om zelf te bepalen hoe geld gespendeerd gaat worden. Waar u bijvoorbeeld inkopen doet.
Waar koopt u uw eten van vandaag? Daarmee kiest u en gebruikt u uw machtigste middel in de keuzes. U stemt met uw geld. Dus als de regering met een plan komt om belasting af te schaffen dan ben ik voor.
Nu waar Rutte de fout in gaat.

Hij wilt het vervangen met een andere belasting. Binnen de overheid noemen ze dat budget neutraal. Rond Prinsjesdag schuift men zo met honderden miljoenen tot een miljard. Uiteraard zonder enige visie. Gewoon om de data te manipuleren en de polls positief te houden.
Nou is er een helder plan. Het MKB gaat betalen om de dividendbelasting te financieren. Nou heb ik een makkelijkere optie. Dit moet je immers niet doen. De grote banenmotor van vrijwel ieder land is het MKB. Dat zijn niet de bedrijven met honderden miljarden aan omzet. Het zijn bedrijven die van 0 medewerkers op de loonlijst doorgroeien naar 1. Of van 4 naar 5. Dat zijn echte banen die de werkloosheid omlaag helpen. Die mensen het gevoel van eigenwaarde geven.
Wat men in Den Haag had moeten doen is simpel. Gewoon snijden op het ministerie. Gooi er wat ambtenaren uit. Niet met de kaasschaaf. Ga het gehele bestand op alle ministeries in Den Haag na. Vraag gewoon aan iedereen: waarom betalen wij jou? Welke 21 maatregelen zou jij nemen om het werk efficiƫnter te maken. Iedereen die niet weet waarvoor hij of zij op de loonlijst staat, kan een ontslagbrief ontvangen. Wegbezuinigen. Dus minder bureaucratie. Minder mensen die afhankelijk zijn van hen die uit angst voor de overheid belasting betalen en niet door de overheid (direct of indirect) betaalt worden.
Laten we iets nooit vergeten. Nederland is ten strijde getrokken tegen Spanje wegens een belastingmaatregel. Dat vergeten onze geschiedenisboeken doorgaans. Maar een belasting van 10% zou ingevoerd worden. Ten tijde van de Romeinse bezetting hebben dappere verzetshelden belasting medewerkers vermoord. Omdat de belasting die ze moesten betalen gewoon te hoog en onrealistisch was. Geweld ga ik niet goed praten, maar het is voor die tijd toch een geweldige verzetsmaatregel.
Persoonlijk doe ik er alles aan om geen belasting te betalen. De reden is simpel: waarom moet ik betalen voor het falen van mensen om zichzelf te bedruipen zonder dit ten koste van andere mensen te doen? Belasting is niets meer dan een straf voor hun die produceren en een beloning voor hun die niet produceren. Althans in de economische zin van het woord. Niet in het simpelweg voorzien aan de behoefte van de eisen die de overheid stelt. Die ze dan weer mooi kan controleren.