Waarom werkt een goudstandaard niet

goud, munt

Deze vraag kreeg ik vorige week.
Ik denk dat het iets te stellig is gesteld. Een goudstandaard werkt wel, maar ik denk dat er niet veel mensen zijn die hem serieus willen hebben. We zijn namelijk te gewend geraakt aan altijd beschikbaar geld.


De goudstandaard houdt namelijk in dat er net zoveel geld is als dat er gouddekking is.
Geen gouddekking, geen geld.
U wilt een huis kopen? Prima. U wilt daarvoor geld lenen? Ook prima, als er voor dat geleende geld maar een gouddekking is.
Het zal duidelijk zijn dat in zo’n geval er niet zo makkelijk geld beschikbaar zal zijn. Er is dan geen bank meer die het kan verzinnen. Rente zal veel hoger zijn. Je kan ook een veel lager percentage lenen. De kosten van geld zijn dan immers veel hoger.
Mijn advies zou zijn om een goudgedragen munt NAAST de officiƫle munt in te voeren. Wat we dan gaan zien, is dat die goudgedragen munt gaandeweg meer waard zal worden. Immers kent die geen inflatie. De andere (fiat) munt kent dat wel.
Mensen gaan dan sparen in de goudgedekte munt en betalen in de fiat munt.
Zou er een hyperinflatie in de fiat munt komen, dan is de goudgedekte munt een alternatief en kan een monetaire ramp met die munt voorkomen worden. Immers raakt dan niemand het spaargeld kwijt, want dat was al veilig in de goudgedekte munt.
U hoeft niet te wachten op zo’n alternatieve munt. Fysiek goud kopen geeft u precies dezelfde faciliteiten. U kan daarbij echt goud kopen en ergens bewaren, of u opent een goudrekening en een bedrijf regelt voor u de handelingen. Mijn voorkeur heeft vanwege de veiligheid de tweede optie. Uw huis is immers geen veilige kluis.