AEX daalt door problemen Spanje

De AEX-index nam woensdag wat gas terug en sloot fractioneel lager op 351,19 punten. De voorgaande tien dagen op rij sloot de AEX iedere dag hoger. De AEX zit nog steeds comfortabel in de stijgende trend De AEX-index nam woensdag wat gas terug en sloot fractioneel lager op 351,19 punten. De voorgaande tien dagen op rij sloot de AEX iedere dag hoger. De AEX zit nog steeds comfortabel in de stijgende trend sinds eind mei, al begint de index wel wat te aarzelen. De top van dit jaar, die in april rond 358 punten werd bereikt, is inmiddels in het vizier. Diverse Europese collega-indices zoals de DAX en Next 150 en de Amerikaanse indices, scherpten al eerder het hoogterecord van dit jaar aan. Een bron van zorg blijft evenwel de dramatische prestatie van de PIIGS-landen. De divergentie tussen ‘NoordÂ’ en ‘ZuidÂ’ binnen Europa wordt steeds groter. 
De werkloosheid in de landen die deel uitmaken van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) steeg in oktober tot 8,6%. De internationale denktank stelde dat de cijfers voor november aangeven dat de werkloosheid in de VS stijgt tot 9,8%, terwijl het percentage in Canada afneemt tot 7,6%. Het werkloosheidspercentage in Duitsland (6,7% in oktober) blijft in een dalende trend. De werkloosheid is relatief laag in landen als Korea (3,6%), Nederland (4,4%) en Oostenrijk (4,8%). De cijfers in Spanje (20,7%) en Ierland (14,1%) zijn daarentegen dramatisch.
Volgens het IMF zijn Nederlandse financiële instellingen bestand tegen schokken. Het onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds was een vervolg op de (geen) stresstesten die de Europese toezichthouder CEBS in juli uitvoerde onder vier banken. Het IMF concludeerde: “Alle grote banken hebben hoge kapitaalbuffers, die ruim boven de minimumeisen liggen”. Het IMF waarschuwde dat de hoge hypotheekschulden een bedreiging zijn voor de stabiliteit van de financiële sector.
Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de messen geslepen en gaat mogelijkerwijs de ‘credit rating’ van Spanje verlagen. De situatie in Spanje wordt in de financiële wereld met spanning gevolgd, nadat Ierland de EU en het Internationaal Monetair Fonds om hulp moest vragen. De vastgoedbranches en banksectoren in deze landen zouden grote overeenkomsten (lees: gigantische bubbels) hebben.
De Amerikaanse consumentenprijsindex steeg in november met 0,1%. Economen verwachtten een stijging van de inflatie met 0,2%. De kerninflatie, waarbij voedsel en energie buiten beschouwing blijven, nam vorige maand met 0,1% toe. De industriële productie in de VS steeg in november met 0,4% op maandbasis versus een daling van 0,2% in oktober. De capaciteitsbenutting nam vorige maand toe van 74,9% tot 75,2%.
De AEX deed het gisteren rustig aan, na de voorgaande 10 dagen onverdroten hoger te zijn gesloten. Daarmee is de top van dit jaar, die in april werd bereikt, wederom in zicht. Het hoogtepunt van 2010 rond 358 punten is dan weliswaar in zicht, maar de overtuiging ontbreekt. Ook de breedte in de markt, op zowel index- als fondsniveau, ontbreekt.
Binnen de AEX waren vooral de grondstoffenwaarden zoals ArcelorMittal en Royal Dutch Shell de leiders die de kar trokken. Het zou fraaier zijn indien meer fondsen dit voorbeeld volgen. Het is evenwel belangrijk dat de stijgende steunlijn sinds mei intact blijft. De vraag is in hoeverre de uiterst zwak presterende landen zoals Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en niet te vergeten Spanje, impact hebben op sterkere landen zoals Duitsland en Nederland.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX, ArcelorMittal en Royal Dutch Shell.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting