AEX in de aanval op expiratiedag

Vrijdag stond in het teken van de expiratie van januaricontracten op de optie- en futuresbeurs. De AEX-index zat behoorlijk in de lift en ging daarmee opnieuw in de aanval op het meerjarig recordniveau… Vrijdag stond in het teken van de expiratie van januaricontracten op de optie- en futuresbeurs. De AEX-index zat behoorlijk in de lift en ging daarmee opnieuw in de aanval op het meerjarig recordniveau rond 364 punten. Vooralsnog noteert de AEX-index nog steeds boven de belangrijke steunzone rond 352 punten, wat een teken van kracht is. Rond dit niveau bevinden zich de ‘lowsÂ’ van dit jaar. Het is evenwel wenselijk dat de AEX de stijgende lijn met kracht voortzet.
Al tijden is er een leegloop aan de gang op Beursplein 5: veel fondsen zijn overgenomen, danwel failliet gegaan. Binnenkort kan de Amsterdamse beurs evenwel een nieuw fonds verwelkomen. ArcelorMittal brengt op 26 januari zijn ‘spinoff’ Aperam naar de beurs in Amsterdam, indien aandeelhouders akkoord gaan tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering, die op 25 januari gehouden wordt. De roestvrijstaaldivisie zal vervolgens op 31 januari ook een notering aan de Parijse beurs krijgen. Aandeelhouders van ArcelorMittal krijgen voor elke twintig aandelen ArcelorMittal één aandeel Aperam. Aperam is in meer dan dertig landen actief middels circa 9800 werknemers en behaalde in 2009 een omzet van $ 4,2 miljard.
Het Duitse ondernemersvertrouwen steeg deze maand opnieuw naar een recordniveau. De zogenoemde Ifo-index nam in januari toe tot 110,3 versus 109,8 in december.
De Spaanse regering is voornemens de noodlijdende spaarbanken in het geteisterde land gedeeltelijk te nationaliseren middels de volgende truc. De Spaanse regering wil de regionale spaarbanken (Caja’s) dwingen om als normale banken de beurs op te gaan voor nieuw kapitaal, om vervolgens zelf belangen in die banken te nemen. Veel CajaÂ’s zitten vanwege de crisis op de Spaanse huizenmarkt met een grote hoeveelheid slechte leningen. Het ‘briljanteÂ’ reddingsplan van de spaarbanken gaat miljarden euroÂ’s kosten, waarbij schattingen oplopen tot € 120 miljard.
De AEX nam vorige week weliswaar wat gas terug, maar herpakte zich vrijdag opnieuw. De index ging als een raket omhoog richting de top van januari, wat tevens het hoogste niveau sinds eind 2008 is. Vooralsnog is de belangrijke steungrens van de AEX rond 352 punten intact. De recente koersdalingen waren weliswaar niet fraai, maar boden mooie instapmomenten. Zolang de stijgende trend van de afgelopen maanden intact is en het 200-daags voortschrijdend gemiddelde stijgende is, blijven wij op zoek naar instapkansen. Wel zal de AEX spoedig de ‘high’ van januari moeten passeren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX en ArcelorMittal.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting