AEX in het nauw

De AEX wandelde deze week verder omhoog en scherpte ‘en passantÂ’ het meerjarige recordniveau aan. De AEX-index zit nu in het nauw binnen het wigpatroon dat sinds januari werd gevormd. De index zit aan… De AEX wandelde deze week verder omhoog en scherpte ‘en passantÂ’ het meerjarige recordniveau aan. De AEX-index zit nu in het nauw binnen het wigpatroon dat sinds januari werd gevormd. De index zit aan de bovenkant van het trendkanaal dat kan worden getrokken vanaf december. De AEX noteert reeds 75 dagen boven het 50 daags gemiddelde. Een terugval na een maandenlange stijging zou niet onlogisch zijn en nieuwe instapmomenten kunnen bieden.
 
Institutionele beleggers en analisten zijn in februari optimistischer geworden ten aanzien van de Duitse economie voor de komende zes maanden. De ZEW-index, gemeten door het gelijknamige onderzoeksinstituut, steeg naar 15,7 punten versus 15,4 punten in januari. De index, die het vertrouwen in de huidige economische omstandigheden meet, nam toe van 82,8 punten tot 85,2 punten.
De economie van de eurozone groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3% op kwartaalbasis. Op jaarbasis bedroeg de economische groei in het vierde kwartaal 2% en over geheel 2010 gemeten 1,7%. De sterkste groeicijfers werden in Nederland, Duitsland en Oostenrijk gemeten. Daarentegen presteerden zuidelijke eurolanden zoals Griekenland, Spanje, Portugal en Italië het zwakst.
De Amerikaanse detailhandelssector heeft in januari 0,3% meer verkocht dan in december. In december stegen de detailhandelsverkopen met 0,5%. De Amerikaanse importprijzen namen in januari met 1,5% op maandbasis toe, terwijl de exportprijzen met 1,2% stegen. De detailhandelsverkopen namen in januari echter minder sterk toe dan verwacht en ook de importprijzen pakten teleurstellend uit.
 
De AEX heeft voldoende dalingsruimte voordat de ‘uptrend’ van de afgelopen maanden wordt verlaten. Bovendien kunnen diverse Fibonacci ‘retracement levels’, gemeten vanaf de ‘low’ en de ‘high’ van dit jaar steun bieden. Wij verwachten dat de AEX de stijgende lijn voortzet zolang deze steungrenzen intact zijn.
De Amsterdamse hoofdgraadmeter presteert al maandenlang ijzersterk, zonder noemenswaardig te zijn gecorrigeerd. De AEX wandelt sinds december langs de bovenkant van het stijgende trendkanaal omhoog. De index kan corrigeren (tot circa 335 punten) voordat de stijgende trend sinds mei vorig jaar wordt verlaten.
Een aantal Fibonacci steunzones, gemeten vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van dit jaar, kan reeds rond 360 punten steun bieden. Bovendien ligt rond 352 punten, zijnde de dieptepunten van dit jaar, nog een belangrijke steungrens. Zolang deze steungrenzen intact zijn, verwachten wij dat de AEX de meerjarige recordniveaus blijft aanscherpen. BeursBulletin richt het vizier derhalve op koopmomenten binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting