AEX test onderzijde oplopende wig

De AEX heeft de fraaie winst van woensdag, vrijdag weer uit handen gegeven. De Amsterdamse graadmeter eindigde met een verlies van 0,9%, op 480,40 punten. De index herstelde gedurende de dag iets van de… De AEX heeft de fraaie winst van woensdag, vrijdag weer uit handen gegeven. De Amsterdamse graadmeter eindigde met een verlies van 0,9%, op 480,40 punten. De index herstelde gedurende de dag iets van de negatieve berichten en wist met de hakken over de sloot binnen de oplopende wig te blijven. Aangezien het weekresultaat neutraal is, is het technische beeld niet wezenlijk veranderd. Wel bleek opnieuw dat beleggers een zware kluif hebben aan de weerstandszone waarbinnen de index zich momenteel bevindt.
De financials stonden opnieuw onder druk na teleurstellende kwartaalcijfers van American International Group (AIG) en Allianz. Allianz meldde in het eerste kwartaal een nettowinst daling van 65% door substantiële afschrijvingen vanwege de financiële crisis. AIG boekte een verlies van $ 7,81 miljard en ziet zich genoodzaakt om het aandelenkapitaal met $ 12,5 miljard uit te breiden. Een tegenvaller was ook het bericht dat Citigroup wellicht voor $ 400 miljard aan onderdelen gaat verkopen. Citigroup schrapte reeds 15.200 banen sinds het uitbreken van de kredietcrisis.
De prijs van Brentolie is vrijdag tot boven $ 125 dollar per vat gestegen. De rebellen in Nigeria zijn verantwoordelijk voor het terugvallen van de productie tot het laagste peil in tien jaar. Met de kilometerverslindende vakantie in de VS, het ‘driving season’, in het vooruitzicht, ontstaat vrees dat de voorraden snel zullen slinken en rijst zelfs de vraag of er voldoende benzine is. Voor het eerst in meer dan twee jaar viel de Nederlandse industriële dagproductie lager uit dan een jaar eerder. De productie daalde in maart op jaarbasis met 0,6%, waar in februari nog een toename van 1,1% werd gerapporteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Ahold won 1,4% nadat het meldde dat in het eerste kwartaal de omzet was gedaald met 1,3%. Het supermarktconcern heeft veel last van de waardevermindering van de dollar. Zonder valuta-effect steeg de omzet met 6,8%. Advanced Metallurgical Group (AMG) steeg 5,6% nadat bekend werd dat de onderneming in het eerste kwartaal een nettowinst behaalde van $ 22,5 miljoen, tegen $ 7,4 miljoen vorig jaar. Ook werd bekend dat Timminco, een 50,5% deelneming van AMG, gesprekken voert met potentiële partners ‘die verder gaan dan de normale leverancier-klantrelaties’.
Wessanen heeft over het eerste kwartaal een nettowinst gerealiseerd van € 7,2 miljoen hetgeen in lijn lag met de gemiddelde verwachting van analisten. De producent van onder meer Zonnatura en Beckers zag de omzet wel dalen waarbij ook het valuta-effect een negatieve invloed had. De doelen blijven onveranderd al is het realiseren wel ‘enigszins vertraagd’. De koers daalde vrijdag bijna 3%. BAM Groep was met 6,6% de grootste daler maar beleggers konden zich troosten met de gedachte dat dit grotendeels werd veroorzaakt door de dividenduitkering van € 0,90 per aandeel.

 

De AEX weet nog steeds geen duidelijke richting te kiezen. De neklijn van de hoofdschouderformatie en het 50%-Fibonacci-niveau vormen samen een zware weerstandszone tussen 480 en 490 punten. De AEX wist nipt binnen de oplopende wig te blijven. Wordt deze wig opwaarts doorbroken, dan houdt dat in dat ook de bovengenoemde weerstandszone effectief bedwongen is en kan de AEX op weg richting de 500-puntengrens. In het geval van een neerwaartse uitbraak kan de index steun vinden rond de bodem van april, op circa 450 punten en zo de korte termijn uptrend continueren. Mocht de steun rond 450 punten echter niet sterk genoeg blijken, dan ligt het koersdoel rond 420 punten in het verschiet, te weten het beginniveau van de oplopende wig. Aangezien de lange termijn downtrend nog altijd intact is, kunnen we dit negatieve scenario nog niet naast ons neerleggen.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting