Ik las gisteren dit:
- Batterijmaker Giga Storage krijgt investering van Rabobank
De Amstelveense batterijmaker Giga Storage heeft een minderheidsbelang verkocht aan Rabo Investments. Hoe groot het belang exact is en wat de investeringstak van Rabobank heeft betaald voor de aandelen is niet bekend. Giga Storage werkt aan oplossingen voor de grootschalige opslag van energie. Wanneer er geen wind of zon is slaat Giga Storage de overcapaciteit vanaf het elektriciteitsnet op. De startup verhuurt energieopslagcapaciteit aan grote bedrijven. Tot op heden werd het bedrijf gefinancierd via subsidies en crowdfunding.
- Het is een goede zet van de Rabobank, want die energie die ze opslaan is in feite energie die anders verloren was gegaan. De elektriciteitsbedrijven zijn immers verplicht om een enorme overcapaciteit aan te houden om pieken op te kunnen vangen. De centrale draait dus wel, maar wij nemen normaal gesproken slechts 50% van de capaciteit op. De rest is weg. Tenzij we dat opvangen en opslaan in enorme batterij capaciteit of warmte.
EINDELIJK lijkt er dan beweging te komen op dat vlak en gaan we die overcapaciteit gebruiken.
Waarom deden we dat dan eerder niet vraagt u?
Nu, heel simpel… Dat was niet interessant. De elektriciteitsbedrijven kregen van de overheid een subsidie om die overcapaciteit aan te houden. Die energie dus toch gebruiken zou de subsidie verminderen. Dus…
Nu is het anders. Nu hebben we een elektriciteitstekort en als we nu die overcapaciteit wel kunnen opslaan, dan is het een zegen.
Die subsidie van de overheid was echt een heel verkeerde prikkel die ons als samenleving extreem veel geld gekost heeft.