Als de grootste ter wereld positief wordt… (Jack Hoogland)

Vrijdag vertelde ik u over de schamele 0,75% renteverhoging die de Fed in geheel 2022 wil doorvoeren.  

De boodschap die de Fed en de ECB hiermee afgegeven is dat de reële rente op spaargeld en obligaties zwaar negatief blijft.  

Onderstaande tweet trekt een parallel met de inflatie van de jaren ’70 die halverwege de jaren ’60 feitelijk begon. Het duurde tot Volcker’s aanstelling in 1980 voordat inflatie serieus werd bestreden. Toen Volcker in 1980 de rente fors verhoogde om inflatie terug te doen dalen, veroorzaakte hij daarmee drie jaar lang economische malaise. Dat terwijl de Amerikaanse staatsschuld in 1980 slechts 32% van het BBP bedroeg.

Kijk je naar de huidige staatsschuld (123% van het BBP), dan weet je dat het voor Powell écht onmogelijk is om de rente serieus te verhogen. Sterker nog, Powell durft de rente bij de huidige 6,8% inflatie zélfs niet te verhogen naar een nog steeds schamele 2% in 2022.   En Lagarde durft de rente zelfs helemáál niet te verhogen!  

Vrijdag vertelde ik u dat het voor iedere belegger nu duidelijk is dat de reële rente tot in lengte van jaren negatief zal blijven.   Dat een nieuw tijdperk is aangebroken voor goud en zilver.  

Slechts een dag later zag ik dat… Klik hier om verder te lezen