De Pandora Papers (Lodewijk Hof)

Er is weer iets gelekt rond belasting ontwijking. Er was in Nederland een hoop te doen rond Wobke Hoekstra. Het is heerlijk dat de minister van financiën zelf belasting ontweek. Daar had hij voor moeten staan. Verder is het gewoon zielig. Slechts 28.000 euro. Dat is niet de moeite in zo’n dossier. Maar als de minister die belasting ontwijking moet bestrijden het zelf doet, geeft dat mij moed.

Ik vraag me altijd af wie met welke agenda lekt. Dat is een vraag die we nooit stellen. Verder vergeten we dat de meeste van deze data lekken voortkomen uit chantage. Of een maîtresse/minnaar is boos. Een oud medewerker. Altijd is er wel een belastingdienst of inlichtingendienst die totaal geen moeite heeft met heling. Het doel rechtvaardigt de middelen. Althans zo denkt men. Dat hiermee rechtsgelijkheid verdwijnt laten we maar uiten beschouwing.

Ergens had ik te doen met Wobke Hoekstra. Allereerst legt dit een bom onder de moraliteit van belasting betalen. Hetgeen de enige methode is om de destructieve overheid terug te dringen. Maar het bedrag. Nog geen 30.000 euro. Sta je daar tussen miljonairs, miljardairs.

Het is tekenend dat het Trouw en het FD zijn die dit in Nederland brachten. Ze hebben er een geschiedenis in en zijn doorgaans erg zuur. Ik heb meer en meer het gevoel dat de een of andere journalist boos is. Omdat mensen slim zijn.

Je kan het ook zo zien. Landen strijden om investeringen. Landen strijden om impulsen voor de samenleving. Geld en bedrijven gaan naar de plek waar ze het beste behandeld worden. Door de push naar een wereldwijde belasting is er een kartel gevormd. Kartelvorming is verboden. Gelukkig zijn er landen die niet mee doen. Ongetwijfeld gaan er pushes komen om die mee te krijgen. Maar welk drukmiddel is er tegen Panama, Vanuatu, Samoa, Monaco? Met de poging om concurrentie op belasting te beëindigen faciliteren we destructie. Dan doel ik op de aanhoudende push van politici en ambtenaren. Vergeet niet: ze dragen in de publieke sector niets bij aan de samenleving. Ze zijn van anderen afhankelijk voor hun inkomen. Dit is iets wat hun die in de publieke sector werken nogal vaak vergeten. Voor u zegt dat politie agenten etc. meer salaris verdienen. Hoeveel meer belasting wilt u er voor betalen?

Het zal geen geheim zijn dat ik er alles aan doe mijn belasting aanslag weg te werken. Dit omdat ik er geen logica in zie me te laten chanteren of bestelen. Er staat tegenover dat ik ook voorbereidingen tref om geen gebruik van de sociale zekerheid te maken.

Waarom zou ik meer betalen dan strikt noodzakelijk is? Dat is de vraag die ik stel. Of anders gezegd: belasting betalen is een keuze. Ik zeg niet dat u dit of dat moet doen. Een buitenlandse rekening kan handig zijn. Maar u moet hem toch bij de belastingdienst opgeven. Dus gewoon weinig geld op uw privé rekening hebben.

Het erge is dat er een belasting aankomt die vooral de armsten en middenklasse gaat treffen. De mensen die het eigenlijk niet aankunnen. Dan doel ik op inflatie. Met het huidige monetaire beleid is dit onafwendbaar.

Het bedrag dat ik uitspaar aan belastingen zet ik zo weg dat mijn inkomen uit beleggingen en investeringen. Om mijn oude dag te voorzien. Allemaal legaal. Althans, ik heb jaarlijks een audit en men kan niets vinden.

Ik zal niet zeggen dat u dit ook moet doen. Op het moment werk ik aan een nieuw rapport dat hierover gaat. De mogelijkheden om, legaal, geen belasting te betalen en meerdere investeringen. Vastgoed (met en zonder externe financiering) en andere projecten. Het voordeel hiervan is dat u zo de noodzakelijke substance kan waarborgen. Een voorwaarde van de belastingdienst. We streven het immers niet na om iemands celgenoot te worden. Op het moment is het rapport nog niet klaar. Maar meer volgt spoedig.