Elon Musk vindt ESG een grote fraude (Tom Lassing)

ESG heb ik al vaker over geschreven. Het staat voor environmental, social, en governance. Bedrijven die dat goed geregeld hebben komen in een index. Tesla is daar recent uit verdwenen en Elon Musk vindt het daarom één grote fraude.
Elon Musk heeft ongelijk.
Het zijn drie letters… E.S.G.
Nu kan je vinden dat E gedekt wordt door elektrisch rijden. Dat punt is al discutabel, want je verplaatst in feite de milieuschade slechts. Het maken van de batterij is pertinent niet ‘schoon’. Daarnaast is de energie waarmee de batterij gevuld wordt vaak ook verre van schoon.
De S voor Social is bij Tesla ook de vraag. Elon Musk is bijvoorbeeld zwaar tegen vakbonden en lang niet altijd worden de medewerkers netjes behandeld. Elon Musk zelf wordt beschuldigd van ongewenste seksuele toenaderingen.
De G van Governance staat voor leiding. Hoeveel rechtszaken lopen er en waar gaan die over maakt deel uit van de G.
Dat Tesla uit de index viel is dus niet zo gek. Het bedrijf en haar CEO staan te vaak negatief in de schijnwerpers. Dan hoor je niet thuis in een ESG index.
Het is volgens de index makers overigens niet dat Tesla heel veel slechter werd. Het is vooral dat andere bedrijven het veel beter gingen doen. Tesla werd dus door druk van concurrenten uit de index gedrukt.