Huisbatterij systeem van Toyota (Tom Lassing)

In navolging van Tesla komt nu ook Toyota met een huisbatterij alwaar je je opgewekte elektriciteit kan opslaan. Helaas zijn dat soort systemen in Nederland niet zo interessant omdat we hier een terugleversysteem kennen. Stroom die mijn 43 panelen overdag opwekken, maar die ik niet gebruik, kan ik in de avond terug laten leveren zonder dat ik daar voor hoef te betalen. Ik heb daarom in Nederland geen huisbatterij nodig.
Zou die teruglevering regeling vervallen, dan wordt het snel anders. Dan is het wél van belang om je te veel opgewekte stroom zelf op te slaan.
Immers kan je die stroom dan in de avond gebruiken en voorkom je hoge kosten. Heel interessant als in de toekomst ook het stroomtarief per uur gaat gelden. Overdag gratis stroom en in de avond schreeuwend duur. Dan verdient zo’n huisbatterij zich heel snel terug.
De batterij van Toyota ziet er niet sexy uit. Het is in feite een grote vierkante kast die ze buiten je huis kunnen installeren. Heel efficiënt, maar niet zo interessant voor mensen die er mee willen pronken. Die kunnen dan beter bij Tesla blijven. Er kan 8,7 kWu in opgeslagen worden en er is maximaal 5,5 kWu aan stroom af te nemen.
Dat is bij het elektrisch koken dus even oppassen, want alle pitten aan zal je al dicht bij de maximale capaciteit brengen.
Uiteraard is het systeem van Toyota ook te gebruiken met eigen zonnepanelen. Het zou wel vreemd zijn als dat niet zou kunnen. Ook is het systeem te koppelen met je elektrische auto. Je kan dus je auto ook aansluiten en die accu ook opladen of ontladen. Kijk hier voor meer informatie