EU smijt er €800 miljard tegenaan! (Jack Hoogland)

Maandag vertelde ik u al dat de G7 afgelopen weekend heeft besloten om vele miljarden te investeren in (groene) infrastructuur van arme en opkomende landen.  

Vandaag zien we dat de Europese Unie ruim €800 miljard gaat lenen op de obligatiemarkt voor haar ‘NextGenerationEU’ project. Zie onderstaande tweet.   Een groot deel van die ruim €800 miljard zal worden besteed aan de transitie naar groene energie.  

We zien nu letterlijk het ene na het andere plan om zwaar in klimaatbeleid te investeren voorbijkomen!   En nog steeds lijkt geen enkele politicus te beseffen dat daarvoor reusachtige hoeveelheden koper, nikkel, kobalt en andere metalen nodig zijn. Fascinerend!  

Donderdag liet ik u al onderstaand citaat uit een FT-artikel zien. Het geeft perfect aan waarom er de komende jaren niet genoeg koper, kobalt, nikkel etc. kan worden geproduceerd om aan de snel stijgende vraag te kunnen voldoen.   De afgelopen jaren investeerden grote grondstofproducenten nauwelijks in nieuwe projecten. Waardoor er de komende tien jaar veel te weinig aanbod zal zijn.  

In dit artikel liet ik u al zien dat de wereld in 2030 twaalf nieuwe kopermijnen nodig heeft die groter zijn dan de op dit moment grootste kopermijn ter wereld, de Escondidamijn in Chili.  

Het is nu al onmogelijk dat die mijnen er gaan komen. Het logische gevolg is… Klik hier om verder te lezen