Financieel vrij worden (Tom Lassing)

Hoe kan je financieel onafhankelijk worden? Is zo’n onafhankelijkheid haalbaar?
Het antwoord is ja het is voor veel mensen haalbaar, maar het vergt wel opofferingen en discipline.
Om je een indruk te geven… Ik was zelf fantastisch op weg in 2011. Ik had een fors kapitaal bijeen gekregen. Ik nam echter een belangrijke beslissing die heel mijn financiële onafhankelijkheid ondermijnde. Mijn beste beslissing ooit… maar weg was mijn financiële onafhankelijkheid.
Ik kocht een fantastisch huis met 4000 meter grond er bij. Prachtig, maar alles veranderde op dat moment.
Daarna had ik immers enorme lasten en kon ik in feite voor wat betreft mijn kapitaal weer opnieuw beginnen, maar dan nu wel met de last van zware maandelijkse kosten op mijn bezit.
Dat is dus niet (de makkelijkste) weg!
Het is makkelijker om weinig tot geen vaste lasten te hebben. Je moet immers structureel meer verdienen dan dat je uitgeeft. Alleen dan bouw je iets op.
Laat dus lage lasten aanvankelijk je belangrijkste uitgangspunt zijn. Je kan dan makkelijker vermogen bijeen krijgen.
Dat vermogen moet echter wel een degelijk rendement (met weinig risico) opleveren. Je moet dus niet gaan gokken, maar juist heel degelijk gaan beleggen.
Je kapitaal moet als het ware structureel rendement opleveren. Dat voorkomt dat je er voor moet werken. Zo heb je, ondanks je zuinige leven, wel meer tijd. Je kan zelf misschien minder gaan werken en meer genieten naar mate je vermogen meer vermogen gaat opleveren.
Als je eenmaal veel kapitaal hebt, dan kan je kijken of je het allemaal wat soepeler neemt. Koop zoals ik deed een mooi huis, of kies voor her en der in de wereld verblijven in mooie huizen die je huurt van de eigenaren. Het kost je geld, maar je hebt wel enorme luxe en je komt nog eens ergens. Als dat je enige huisvestingslasten zijn, dan kan het meevallen.
Hoe dan ook, financieel onafhankelijk worden begint met meer binnenkrijgen dan er uit gaat. Als je dat structureel weet te doen, dan ben je op de goede weg. De volgende stap is dus een degelijk rendement gaan halen… Dat is misschien nog wel moeilijker dan de eerste stap!