Goede schulden, slechte schulden (Tom Lassing)

Neo Finance

Een soort van variatie op Rich dad, poor dad, van Robert Kiyosaki.
Wat zijn die verschillende soorten schulden?
Ik kan daar een mooi voorbeeld uit eigen praktijk op geven…
Ik heb ongeveer een miljoen aan schulden uitstaan via een Crowdfunding platform. Ik betaal daar gemiddeld genomen 7% rente op. Dat terwijl ik ook hypotheekschulden op Nederlands vastgoed heb, waarover ik slechts 2% rente betaal.
Zijn dit nu goede of slechte schulden?

Ik denk zelf dat dit goede schulden zijn. In beide gevallen is de schuld aangegaan voor een onderpand waarmee ik meer rendement haal dan dat het me kost. Kortom, ik zou als alles goed gaat, rijker van deze schulden moeten worden.
Dan kan je je afvragen waarom je 7% betaalt terwijl een lagere rente mogelijk is. Dat is een goed punt. Ik betaal die 7% graag omdat het rendement is dat mijn lezers, familieleden en vrienden van me krijgen. Via die weg profiteren ze ook mee met mijn initiatief. Natuurlijk kan ik ook naar commerciële geldverstrekkers gaan. De vraag is hoeveel me dat dan kost. In rente is het goedkoper, maar hoe lang duurt het voor ik mijn geld dan heb, hoe veel tijd en moeite kost het om die lening te krijgen?
Ik kon nu heel snel schakelen en dat was ook wat waard.

Maar dan slechte leningen… Ik heb die zelf niet. Ik heb namelijk geen verdere leningen uit staan. Slechte leningen zijn bijvoorbeeld consumentenkrediet waarmee je een auto koopt, of op vakantie gaat. Geleend geld met een hoge rente en geen rendement op de investering.
Het kost alleen maar geld. Dat zijn domme leningen, want ze maken je armer.
Dat moet je zien te voorkomen.

Doe je dat goed, dan zal je zien dat goede en het verstrekken van potentieel slechte leningen je heel veel verder kunnen brengen.
Via Neo Finance ben ik in wezen potentieel slechte leningen aan het uitzetten. Daar profiteer ik dan van als geld uitlener.
Er is een markt voor. Je kan het niet slim vinden om zelf die leningen aan te gaan, maar als consumenten die leningen nu écht graag willen hebben? Ik heb me er over heen gezet en ben dus via Neo Finance aanbieder van consumentenleningen. Ze zijn er lokaal de goedkoopste aanbieder. Dat dan weer wel. Toch maak ik 12+% rendement op dat geld.