Goud trekt even terug – can you HANDLE it? (Brecht Arnaert)

Technische analyse is een raar beestje: als je een koers bekijkt, dan kun je er allerlei patronen in zien, en tegelijk ook niet. Het hangt namelijk vooral af van de schaal waarop je het patroon meent te herkennen. Zo kun je soms een “Head and Shoulders” menen te zien, wat meestal de aanleiding is voor een bearish reversal, alleen maar om dan te ervaren hoe de prijs van een aandeel of een grondstof verder de lucht in schiet.
Het omgekeerde valt ook voor. Soms meen je een “Bullish Flag” te kunnen herkennen. Dat is een patroon waarbij er eerst een heel snelle intraday stijging te merken valt, gevolgd door rustige winstnames in de dagen daarna. Dat is bullish omdat de mensen die initieel aangetrokken werden door die snelle stijging maar zichzelf als “te laat” beschouwden bij die winstnames de kans grijpen om dit aandeel alsnog (tegen korting) in te slaan. En toch: ook hier maakte ik al enkele keren mee dat de koers daarna toch lager gaat.
Er valt dus geen lijn te trekken op Technische Analyse (pun intended). Alles hangt af van de schaal waarop je de patronen meent te zien. En toch is er ééntje dat mij nog nooit bedrogen heeft…..
 
Lees verder