Meer rendement op aandelen (Tom Lassing)

aandelen, rendement

De meeste particuliere beleggers staan nu zwaar rood op hun aandelenportefeuille.
Hoe valt dat te voorkomen?

  • Eén van de mogelijkheden is om altijd via opties een bescherming ingezet te hebben, maar dat is beleggen met de rem er op.
  • Een andere mogelijkheid is om bij een bepaald percentage verlies of bij een vooraf bepaald koersniveau de stop loss in werking te treden. Dat werkt fantastisch bij een grote correctie, maar is een ramp als de beurs even dipt en vervolgens weer omhoog gaat. Het vervelende is dat even dippen veel vaker voorkomt dan ineens een grote crash. Je bent dus vaak je posities ineens kwijt.
  • Een andere mogelijkheid is om je portefeuille actief te beheren en dus in te zetten op wat populair is. Zo is overduidelijk wat nu de winnaars zijn. Heeft u daar de aandelen dan ook van? Zo nee, waarom niet? Hou je niet van winst maken?
  • Een heel andere strategie is vooral niet te kijken naar wat populair is, maar juist de koopjes op te pakken. Aandelen die pertinent niet populair zijn. Aandelen die bij een verandering van de markt mogelijk flink gaan herstellen. Het nadeel van deze aandelen is dat je een engelengeduld moet hebben. Het feit dat de aandelen onpopulair zijn wordt vaak niet “even snel” veranderd in razend populaire aandelen.

Kortom, heel veel smaken.
Bij Mooie Beursdag had ik voor de crisis standaard een korte stoploss. Die strategie hebben we nu in de crisis even losgelaten vanwege de extreme volatiliteit. Die korte stoploss gaat echter standaard terugkomen zodra het weer kan. Het is immers in mijn ogen wel een prima manier om enorme bleeders te voorkomen. Ik maakte namelijk één uitzondering en u begrijpt al, dat is een enorme bleeder geworden. Ik heb het aandeel in portefeuille gehouden om me er steeds aan te herinneren dat ik me aan mijn beleid moet houden.

In het Pensioensparen rapport leg ik ook een heel goed werkende strategie uit. Het resultaat van die strategie is echt verbluffend.