Rijk worden en rijk blijven (Diederik Schmull)

Discipline, tijd en geduld zijn de vuistregels voor financiële onafhankelijkheid en rijkdom. Als spaarder en belegger kan men het kapitaal exponentieel laten groeien door samengestelde interest (“rente-op-rente”). Het is raadzaam om zowel te sparen, hoe laag of negatief de rente ook is, als om te beleggen, hoe duur een belegging ook schijnt te zijn. Niemand kan immers de toekomst met zekerheid voorspellen. Maar men kan wel, in de loop der tijd, het accent daarvan verschuiven.
Daarom moet men niet al zijn eieren in één mandje leggen. Het spreiden van vermogen is essentieel voor de meeste beleggers om ervoor te zorgen dat men het niet kwijtraakt. Men moet wedden op meerdere paarden. Een enkeling, zoals de Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie, kon dat advies naast zich neer leggen: “The way to become rich is to put all your eggs in one basket and then watch that basket.” Daarom wordt slechts een enkeling waanzinnig succesvol.
Met een strategie van high risk & high reward kennen succes en verlies geen grenzen. Maar die enkele geluksvogel moet wel bereid zijn om gewoon door te gaan, mocht eerst de ene mislukking volgen na de andere. Nooit opgeven, is dan het motto. Doorzettingsvermogen is dan de kracht die alles ten goede moet keren. Doorzettingsvermogen is overigens veel belangrijker dan hoogbegaafd zijn.
Rente-op-rente of “compounding” is de manier om rijk te worden en te blijven voor de gemiddelde belegger.  
Lees verder…