Vale cijfers mixed (Tom Lassing)

Het Braziliaanse grondstoffenbedrijf Vale maakte haar derde kwartaalcijfers bekend. De winst was hoger dan analisten verwacht hadden. Namelijk $1,16 per aandeel tegenover de $1,08 verwachte winst. Dat is best een groot verschil, mede omdat de omzet wel tegenviel.
Ze hebben namelijk last gehad van stakingen waardoor de productie minder werd.
Als we kijken naar de cijfers inclusief afschrijvingen in de steenkool divisie, dan blijft er een netto winst over van $0,76 tegenover $0,56 een jaar geleden.
Prima cijfers derhalve.
Ten opzichte van een kwartaal eerder was de groei van de bruto winst 38%.
In bijna alle opzichten gaat het heel erg goed met Vale. Dat komt mede door de hogere grondstofprijzen. Ze hebben alleen heel bewust zelf hun omzet in ijzererts teruggebracht omdat ze van mening waren dat de prijs voor ijzererts niet hoog genoeg was.
Daarmee neemt het bedrijf een risico, maar ik denk dat het beter is dan verkopen tegen bodemprijzen om maar omzet te maken. Nu houden ze het ijzererts in de bodem, wachtende op betere tijden.
De reden voor de dalende ijzererts prijzen is het feit dat de vraag vanuit China enorm afnam. De crisis in de vastgoedmarkt aldaar doet zich voelen. Ook wil China dat smelterijen en hoogovens minder produceren om via die weg ook energie te besparen. Het land heeft immers ene conflict met Australië en als gevolg daarvan een tkort aan steenkool.
Andere metalen die door Vale geproduceerd worden zijn nu juist veel meer gevraagd, mede door de crisis in de wereldwijde transport keten.
De margin van Vale liep terug van 55% naar 54%. Nog altijd ongehoord goede cijfers. Hoeveel beter kan het gaan?Het dividend rendement is ondertussen opgelopen naar 21,23%
De K/W is 3,88 en de PEG ratio 0,34.
Toch is de koers nog altijd verder aan het dalen. Beleggers willen het maar niet zien…

Kijk hier naar de video die ik er over maakte