Wordt aardgas echt een probleem?

Nederland was in 2021 voor zo’n 40% afhankelijk van Russisch aardgas.
Dat kan je dus maar niet zo vervangen.
Toch zien we nu dat de vraag naar aardgas in Nederland in 2022 al flink aan het afnemen is. Zouden we daadwerkelijk energie besparen?
Het antwoord is negatief. We besparen vrijwel niets.
Het is puur dat enkele grootgebruikers hun productie gestaakt of sterk verminderd hebben omdat de prijs van het aardgas nu te hoog voor ze is geworden.
Dat gaat ons werkgelegenheid kosten en dus ook economische kracht.
Dat is negatief, maar niet zo negatief als je zou denken.
Immers horen die energie slurpende en vaak ook heel vervuilende bedrijven hier al heel lang niet meer thuis. We hebben zelf geen energiebronnen meer en energie is en blijft hier heel duur. Ik zie die relatief hoge prijs voor energie ook niet snel veranderen. Tevens zijn we een dichtbevolkt land en de milieuvervuiling van die bedrijven schaadt de gezondheid van de bevolking. Die bedrijven hadden simpelweg al veel eerder moeten vertrekken naar plekken waar energie structureel veel goedkoper is en hun lokale vervuiling minder mensen raakt. Beter voor die bedrijven, en uiteindelijk ook beter voor ons, want zonder die energie slurpende bedrijven wordt het milieu schoner en gaat de energie transitie voor Nederland een stuk makkelijker.