AEX zet de stijging weer in

In de afgelopen week zagen we de verwachte correctie op de voorgaande (impulsieve) stijging van 434,88 punten naar 466,18 punten bij de AEX. Ik had de verwachting uitgesproken dat de AEX waarschijnlijk… In de afgelopen week zagen we de verwachte correctie op de voorgaande (impulsieve) stijging van 434,88 punten naar 466,18 punten bij de AEX. Ik had de verwachting uitgesproken dat de AEX waarschijnlijk niet meer onder 450 punten zou komen en niet meer onder 447 punten mocht komen om een verder bullish scenario in stand te houden. Welnu, de daling kreeg via de winstwaarschuwing van General Electric een flinke zwieper mee, maar de AEX wist wél te bodemen boven de belangrijke 447-puntengrens. Op 447,60 punten namen de kopers de touwtjes weer in handen.
Vanaf 447,60 punten is de volgende impulsgolf weer begonnen en ik ben van mening dat we binnenkort de 466,18 punten zullen gaan overstijgen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk gelijk het signaal zijn dat de definitieve bodem reeds geplaatst werd op 401,45 punten. Uiteraard is het nog niet zover en ik hanteer altijd het principe: eerst zien en dan geloven!
Voorkeursscenario
De AEX volgt in grote lijnen het bullish scenario. Ik laat in het midden of een en ander terecht of onterecht is: we zien nieuws voorbij komen waarbij men absoluut de wenkbrauwen even optrekt als er dan vervolgens weer flink gekocht wordt. In de afgelopen week was dit zeker het geval, maar onder beleggers leeft blijkbaar momenteel het idee dat het ergste achter ons ligt. Mocht de 466,18-puntengrens doorbroken worden dan sluit ik mij daarbij aan. Toch zal een verder herstel waarschijnlijk met horten en stoten verlopen. Mocht de 466,18-puntengrens doorbroken worden dan verwacht ik in eerste instantie een top in de zone 470-478 en daarna weer een grotere correctie. Het patroon zou dan wel aangeven dat we niet meer onder 401 punten gaan komen.
Conclusie week 16
De eerdere impulsieve stijging vanaf 434,88 punten is ten einde gekomen op 466,18 punten. De ‘gematigde’ correctie hierop hebben we in de afgelopen week gezien en deze resulteerde in een bodem op 447,60 punten. Vanaf dit niveau lijkt de aanval ingezet op de 466-puntengrens en ik verwacht dat dit niveau binnenkort opwaarts doorbroken wordt. In dat geval mogen we ons opmaken voor een (voorlopige) top in de zone 470-478 punten.
Ik verwacht dus meer stijging in de komende weken maar ik wacht op de doorbraak van de 466-puntengrens voor bevestiging. Uiteraard houd ik een stop-loss voor bullish posities aan op 447 punten.
Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de bijbehorende afbeelding verwijzen wij u naar het weekblad.