Bubbels, financiële crisissen. Ze komen en gaan. Het zijn in feite vooral momenten dat welvaart doorgeschoven wordt. Vaak is het zo dat een hoop mensen dan hun vermogen aan enkele mensen geven. Bij iedere verkoop is er echter ook een koper. Hierop inspelen is de basis van vele financiële successen. Daarom is het de hoogste tijd om eens te kijken naar wat de volgende financiële crisis veroorzaakt.
Er zijn een paar mogelijkheden:
– Instorten van de Chinese economie,
– Niet nakomen van staatsschulden door een westerse overheid (Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten of een lid van de Eurozone),
– De pensioen crisis,
Om te beginnen het instorten van de Chinese economie. Hoewel de economische groei in China ongetwijfeld gaat vertragen, zal het niet een crisis worden. De reden is simpel: de overheid voert een relatief goed beleid en ze heeft aanzienlijke reserves. Ze is een land aan het ontwikkelen. De bedrijven die daar gevestigd zijn, kunnen zich eventueel ook primair op de eigen markt richten om bij een wereldwijde crisis toch hun omzet te halen.
Niet alleen de Verenigde Staten heeft een zeer hoge schuld. Alle westerse overheden hebben aanzienlijke schulden. Men praat over herfinancieren, niet over aflossen. In België is er een Ministerie van Staatsschuld. Deze kreeg dankzij de manipulatie met de rente een aanzienlijke meevaller. Maar dan nog praat niemand over aflossen. In Nederland heeft iedere geboren baby een schuld van ruim 35.000 euro per persoon. Dan bezit men nog niets, nog geen poppenhuis. Je staat al bij je geboorte op 35.000 euro in de min.
Zeker in Europa is het niet nakomen van de verplichtingen een realistisch scenario. Zie de problemen in Griekenland. Dan beginnen we nog niet over Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk. Landen die net zo failliet zijn als Griekenland.
De pensioencrisis.
Een crisis die we allemaal over het hoofd zien. Dan vooral de crisis die in de Verenigde Staten komt. Pensioenfondsen kunnen hun verplichtingen simpelweg niet nakomen. Een dekking van 70% is een positieve uitzondering. Gemeentes betalen gewoon geen pensioenpremies. De reden is simpel: Ze hebben het geld niet. Maar hoe gaan mensen dan overleven, na een leven lang hard werken?
Hoe zullen de medewerkers in de kolenmijn overleven? Hun pensioenfonds heeft, onder vakkundige leiding van de vakbond, grote tekorten.
In iedere crisis is er iets heel helder: we kunnen de partij zijn die het vermogen opbouwt. Kopen in een crisis is altijd goedkoper dan kopen op een hoogtepunt. Welke veilige havens gebruikt men? Inderdaad: goud. De veiligste haven die we maar kunnen bedenken. Goud is al meer dan 2000 jaar de veilige haven, stort je munt (onder vakkundige leiding van de centrale bank) in, dan schiet de waarde van goud ten opzichte van die valuta omhoog.
Daarom kies ik ervoor om een aanzienlijk gedeelte van mijn beleggingen in goud te doen. Fysiek en in goud mijnbouw. Doel is simpel: Profiteren van het ineenstorten. Doet u mee?
One thought on “De volgende financiële crisis (Lodewijk Hof)”
Comments are closed.