Uit de openbaring van een jarenlang geheimgehouden brief blijkt dat de eerste stappen op weg naar een fiatgeldstelsel al in 1967 werden gezet. In 1971 besloot President Nixon om de dollar te ontkoppelen van goud. Doordat de Amerikanen al jarenlang meer dollars bijdrukten dan aan goudreserves werd aangehouden, werd Nixon…
De Vietnamoorlog kostte veel geld en om die oorlog te financieren, had hij kunnen besluiten om te bezuinigen of om de belastingen te verhogen. In plaats daarvan koos hij voor het inruilen van de goud(wissel)standaard voor de dollarstandaard. Vanaf 1971 kon Nixon derhalve zoveel dollars bijdrukken als hij maar wilde (zie grafiek), waardoor de aanzet werd gegeven voor een enorme uitholling van de koopkracht van de dollar en van de andere, aan de dollar gekoppelde, valuta. Sinds de ontkoppeling van goud is de koopkracht van de dollar enorm uitgehold.
Naar nu uit de bekendmaking van de zogenaamde Blessing-brief blijkt, werden de eerste stappen op weg naar een papieren standaard al in 1967 gezet. Wat is het geval? Op 30 maart 1967 schreef Karl Blessing, destijds de voorzitter van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, een brief naar toenmalige voorzitter van de Board of Governors van de Amerikaanse Federal Reserve, William McChesney Martin Jr.
Veel Duitse partijen veronderstelden jarenlang dat aan de Amerikanen de belofte was gedaan dat de Bundesbank nooit de Duitse goudreserve van New York naar Duitsland zou verhuizen, zolang Amerikaanse troepen waren gestationeerd in Duitsland. Dankzij GATA-consultant Dimitri Speck en de Amerikaanse econoom James K. Galbraith weten we nu dat die versie niet klopt, aangezien een kopie van de brief nu voor het eerst op het internet te lezen is. De brief laat zien dat een herallocatie van de Duitse goudreserve geen onderwerp van de belofte was:
“By refraining from dollar conversions into gold from the United States Treasury, the Bundesbank has intended to contribute to international monetary cooperation and to avoid any disturbing effects on the foreign exchange and gold markets. You may be assured that also in the future the Bundesbank intends to continue this policy and to play its full part in contributing to international monetary cooperation.”
Ofwel, de Duitsers beloofden aan de Amerikanen dat ze geen dollars meer voor goud zouden omruilen. Onder de goudwisselstandaard was de dollar as good as gold en kon de dollar voor goud worden omgeruild. De Bundesbank beloofde de Amerikanen bij te willen dragen aan internationale monetaire samenwerking door af te zien van verdere conversies van de dollar voor goud teneinde eventuele verstorende effecten op de valutamarkten en goudmarkten te voorkomen.
Dimitri Speck, auteur van het boek “Geheime Goldpolitik“, plaatst de brief in context. Hij stelt dat de Amerikanen en de Britten in 1967 dreigden de legering van hun troepen in West-Duitsland terug te brengen vanwege de hoge kosten. West-Duitsland wilde echter vanwege de Koude Oorlog niet dat een reductie plaats zou vinden, maar evenmin wilde men meer voor de aanwezigheid van die strijdkrachten betalen.
De Blessing-brief vormt volgens Speck een deel van de oplossing. De Duitsers, op dat moment de grootste bezitters van dollars, kochten derhalve veiligheid in ruil voor het verder afzien van de mogelijkheid om dollars in goud te kunnen omruilen. Daarmee vormde de bewuste brief een essentiële stap naar een wereldwijde dollarstandaard zoals die vier jaar later, in 1971, daadwerkelijk tot stand gebracht werd. De brief is gearchiveerd in de Lyndon B. Johnson Presidential Library in Austin, Texas.
Elmer Hogervorst
http://goudtekoop.wordpress.com/
Elmer Hogervorst is fiscaal-jurist van origine en begeleidt vermogende en minder vermogende particulieren bij de opbouw, uitbouw en vooral de bescherming van hun vermogen. Zo is Elmer één van de vaste begeleiders van prijswinnaars in de Staatsloterij. In deze bijzondere economische tijden is de bescherming van vermogen, bijvoorbeeld door middel van aankoop van fysiek goud en/of zilver actueler dan ooit. De artikelen van Elmer zullen dan ook vooral aan zijn webwinkel, www.goudtekoop.nl, gerelateerde onderwerpen betreffen.
Voor de grafieken verwijzen wij u naar het weekblad.