Het nieuwe geld

Volgens sommigen worden Rare Earth metalen het nieuwe geld.
Ik ben het daar niet mee eens. Rare Earth metalen zijn weer waardevol, maar we maken die metalen op en we verschuiven steeds van metaal naar metaal. Zo is Lithium nu enorm belangrijk voor batterijen, maar vijf jaar geleden gebruikten we dit metaal amper. Vanadium is nu ‘hot’, omdat de… Volgens sommigen worden Rare Earth metalen het nieuwe geld.
Ik ben het daar niet mee eens. Rare Earth metalen zijn weer waardevol, maar we maken die metalen op en we verschuiven steeds van metaal naar metaal. Zo is Lithium nu enorm belangrijk voor batterijen, maar vijf jaar geleden gebruikten we dit metaal amper. Vanadium is nu ‘hot’, omdat de eigenschappen in batterijen nog weer beter zijn dan Lithium. Vanadium was tot voor kort alleen maar goed voor het verharden van gereedschappen.
We maken de metalen op en zodra de prijs te hoog wordt, gaat de wetenschap en de industrie op zoek naar alternatieven. Dat maakt dat deze metalen als onderpand voor geld maken een te grote onzekerheid geeft.
Goud daarentegen is veel interessanter. We gebruiken wel wat Goud in de elektronische industrie, maar het is een zeer gering gebruik. In feite bewaren we het meeste Goud. Het is dus stabiel in die vorm, dat het niet opraakt of snel uit de mode raakt door een nieuwe industriƫle toepassing.
We vinden het daarbij ook nog eens erg mooi als sieraad grondstof.
Dat maakt dat Goud, in tegenstelling tot Rare Earth metalen wel een geschikte monetaire grondstof is. Goud is simpelweg geld. Met Goud gaan deuren open. U kan wel met een blok Lithium ergens aankloppen, maar wat moet je als consument met een blok Lithium? Je kan het niet omsmelten tot sieraden en vrijwel geen handelaar die iets met Lithium kan.
We zagen vorige week in de prijs voor de metalen duidelijk dat er een verschil is tussen metalen als Goud en Zilver en in dit geval Palladium. De laatste verloor ineens 10% van de waarde. Waar dat vandaan kwam, niemand die het weet. Aan de andere kant, waar kwam de eerste enorme stijging precies vandaan?

Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.beursblogger.nl