Het Amerikaanse handelstekort is een leugen (Tom Lassing)

china

Volgens de officiƫle statistieken kent de VS een enorm handelstekort tegenover China. We praten hier over honderden miljarden dollars per jaar.
Zoals het gerapporteerd wordt, is de VS de benadeelde partij. Toch is de Amerikaanse economie de sterkste in de wereld. Heel dat handelstekort doet de VS al tien jaar niets, dus wat is er aan de hand?


Het feit is dat de cijfers niet compleet zijn.
Ze laten namelijk niet zien welke omzet Amerikaanse bedrijven in China zelf maken. De winst daaruit vloeit ook naar de VS, maar heel die omzet telt niet mee in de handelscijfers die gepubliceerd worden.
Zou je ze wel meetellen, dan blijkt dat er al een prachtig evenwicht is tussen de landen. Dat verklaart ook waarom het tekort nooit geen probleem is geworden.
Bedrijven als Apple, McDonalds, YUM etc. maken enorme winsten en omzetten in China.
Kan China terugslaan in de handelsoorlog met de VS?
Ja, dat kan ze en keihard ook. Als China deze Amerikaanse bedrijven nu in China beperkingen gaat opleggen, dan zal dat enorme gevolgen hebben voor de omzet en winst van die bedrijven.
Vraag u eens af hoe graag u nu op dit moment aandelen wilt bezitten.
Wat denkt u dat de beurs gaat doen als de volgende stap van China is om deze Amerikaanse bedrijven het leven in China zuur te maken? Zo’n stap is niet direct negatief voor China, want het zal Chinese aanbieders interessanter voor de thuismarkt maken.
Ik wil er niet te dramatisch over doen, maar mijn advies is om het percentage van uw kapitaal dat u in aandelen heeft te halveren. Ik weet dat ik daar al mee bezig ben en daar heb ik vorige week al over geschreven. Weliswaar was dat in de Mooie Beursdag nieuwsbrief, maar het straat iedereen vrij daar een abonnement op te nemen.