Hybride Oorlogsvoering (Brecht Arnaert)

De meeste mensen lijken nog steeds te denken dat brainwashing iets is dat in één keer gebeurt. Een vrij kinderlijke Scooby-Doo-voorstelling waarbij er een rad voor de ogen wordt gedraaid, er een raar geluidje te horen is, en mensen plots in een hypnose belanden. Niets is echter minder waar: brainwashing gebeurt heel langzaam. Eerst is er een georganiseerde bewustzijnsvernauwing. Dan is er een bewust veroorzaakte, angstwekkende crisis. En dan is er herhaling, herhaling, en nog eens herhaling.
Die eerste fase van bewustzijnsvernauwing, is de meest subtiele, en vergt jaren geduld. Yuri Bezmenov, een ex-KGB-agent die in de jaren 90 uit de biecht sprak over massamanipulatie-technieken, schat dat die fase 15 tot 20 jaar vergt. Dat is het aantal jaar dat nodig is om de uitgangspunten van een debat te veranderen. Dat gebeurt door ” hit & run” kritieken te geven: kleine intellectuele provocaties, waarvoor de auteurs ervan echter nooit verantwoordelijkheid nemen.
Vergelijk het met de techniek van Hannibal tegenover het Romeinse leger. Hij wist dat hij het nooit frontaal kon aanvallen, en dus viel hij het vele keren aan, met vaak slechts enkele doden tot gevolg. Maar het psychologische effect daarvan was groot: dat leger was nooit meer op zijn gemak. 
 
Lees verder