De extreem gevaarlijke situatie op de Krim (Lodewijk Hof)

Afgelopen week was Oekraïne weer in het nieuws. Dan doel ik niet op de prestaties op het EK. Ik doel op de Russische gevechtsvliegtuigen die over een Nederlands marine fregat vlogen en de daden van de Britse marine nabij de Russische marine. Gevaarlijk en zorgwekkend. Oekraïne is, gelukkig, geen lid van de NATO. Want een aanval op 1 NATO lid is een aanval op allen. De Britten dachten dat het slim was Rusland te provoceren. Niet slim. Rusland heeft zo’n 7000 kernkoppen. Dat zijn 7000 redenen om niet te provoceren.

De Britse HMS Defender was onderweg naar Georgië. Op bevel van Boris Johnson moest de zwaar bewapende bootdoor wateren varen die Rusland claimt. Nou erkent het VK, naast de VS en de EU, de Russische claim op de Krim niet. Die stonden op het standpunt dat ze door Oekraïense wateren voeren.

Rusland was hier niet blij mee. De Defender kreeg opdracht de Russische wateren te verlaten. Er werden waarschuwingsschoten gelost.

Dus wat deed het VK? Ze deden wat overheden het liefste doen: liegen.

De schoten kunnen ook samen hangen met oefeningen die Rusland in de Krim doet. Waar ging het voor de Britten mis? Er was een BBC verslaggever op de Defender.

Afgelopen lente was Oekraïne troepen aan het opbouwen. President Zelenski had gevel gegeven om de Krim terug te veroveren. Met Amerikaanse steun werden troepen opgebouwd. Rusland stuurde 75000 soldaten. Het signaal was helder: Rusland gaat de Krim niet opgeven en is bereid er oorlog voor te voeren. Tot op de dag van vandaag zijn de veldhospitalen er nog. Hetgeen te denken geeft over de nabije toekomst.

Ondertussen is er in het westen een groot probleem. Men gelooft de eigen propaganda. Het democratische imperium, de alliantie der vooruitgang. Tegen de Russische horden. De NATO beschouwd Rusland als haar vijand.

Maar willen we het einde van de wereld riskeren voor het op 7 na corruptste land in de wereld? Een land dat in staat was de sovjet Unie te voeden. De geopolitieke implicaties betekenen niet dat we hier goed geld aan kunnen verdienen. Maar dan moet u wel open staan voor winst maken. Met coupon Tom krijgt u ook nog eens 30% korting.